fbpx

EMVA támogatásban részesült beruházások megvalósítása

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 18.

Az elmúlt időszakban több beruházási támogatás kapcsán is (ÁTK, mezőgazdasági utak fejlesztése, öntözés, kertészet korszerűsítése, ültetvénytelepítés) határozatokat postázott az MVH. Azon gazdálkodóknak, akik támogatásban részesülnek, néhány fontos információval szeretnénk szolgálni.

A művelet megvalósítására a támogatási határozat kézhezvételétől számított 3 év áll rendelkezésére. A jóváhagyott elszámolható kiadások összegének minimum 80 %-át kell teljesítenie.

Amire különösen ügyelni kell:

  • Az első kifizetési kérelmet a támogatási határozat közlésétől számított 6 hónap elteltét követően elsőként megnyíló időszakban kell benyújtani. Olyan kiadást is el kell számolni, amely nem minősül egyéb elszámolható kiadásnak. (építés, eszközbeszerzés)
  • A támogatási határozat közlésétől számított 24 hónapon belül legalább a támogatási döntéssel jóváhagyott támogatási összeg 50%-ával köteles elszámolni.
  • Az utolsó kifizetési kérelmet legkésőbb a művelet megvalósulását követő egy éven belül megnyíló kifizetési kérelem benyújtási időszakban kell benyújtani.
  • A különböző arculati elemeket (ÚMVP tábla, matrica) már a beruházás megkezdésekor érdemes elkészíttetni.
  • Az első, építéssel kapcsolatos kifizetési kérelemhez mellékelni kell a jogerős építési engedély hiteles másolatát, vagy az illetékes építésügyi hatóság igazolását arról, hogy a tevékenység nem építési engedélyköteles. Itt az építési hatóság által lebélyegzett tervdokumentációt is csatolni kell.
  • Engedélyköteles tevékenység esetén az utolsó kifizetési kérelemhez mellékelni kell a jogerős hatáskörrel rendelkező építési hatóság engedélyét a létesítmény használatba vételéhez (használatbavételi engedély)
    • Építési beruházás esetén építési műszaki ellenőr alkalmazása és építési napló vezetése akkor is kötelező, ha a beruházás nem építési engedélyköteles.
    • A műszaki ellenőrrel és a kivitelezővel kötött szerződéseket az MVH ellenőrizheti.
    • Az építési naplóban az elszámolni kívánt építési tételek mellett fel kell tüntetni a kérelem beadásakor érvényes Építési Normagyűjtemény (ÉNGY) szerinti kódot. Amennyiben az ÉNGY kódokat az építési naplóban hely hiány miatt nem lehet beírni, úgy felmérési naplóvezetés kötelező.
  • A támogatási kérelem eredeti műszaki tartalma a hatóság kötelező előírásának teljesítése érdekében módosítható. A módosító kérelemhez az ügyfélnek mellékelnie kell a hatóság kötelező előírását igazoló dokumentumot.
  • A kifizetési kérelmek összeállításánál figyelembe kell venni a támogatási kérelemben beadott költségvetési tervet, illetve a támogatási határozatban az MVH által támogatott elemeket. Javasoljuk, hogy a felmerülő számlákat ezek alapján állíttassa össze. A számlához kötelező számlarészletezőt csatolni, ami tartalmazza az elszámolni kívánt tételeket az MVH Építési Normagyűjteményének megfelelő bontásban.
  • Bizonyos keretek között lehetőség van a jóváhagyott építési tételek módosítására, gépek cseréjére, helyszín megváltoztatására.
  • A kifizetési kérelemhez kapcsolódó elszámolás az ÉNGY-ben, illetve a gépkatalógusban szereplő tételek azonosítója szerint történik. A tételhez tartozó referencia ár nem haladhatja meg az ÉNGY-ben, illetve gépkatalógusban szereplő referencia árat.
  • Abban az esetben, ha olyan tételre kapott támogatást, ami nem szerepel az MVH ÉNGY-ben (ezt a támogatási kérelemben „Építési C” betétlapon szerepeltettük), az elszámolni kívánt elemhez két árajánlatot kell csatolni.
  • Építési engedélyköteles tevékenység esetén a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. Javasoljuk, hogy a számla befogadása előtt ezt egyeztessék a kivitelezővel.
  • Az utolsó kifizetési kérelem benyújtásának feltétele az ÚMVP kötelező képzéséről szóló igazolás megléte.
  • Felhívjuk figyelmét, hogy az utolsó kifizetési kérelem benyújtása előtt az MVH legfeljebb a jóváhagyott támogatási összeg 80%-át fizeti ki
  • Ha a beruházás KAT vagy Natura 2000 területen valósul meg, az utolsó kifizetési kérelemhez mellékelni kell a környezetvédelmi hatóság igazolását arról, hogy a beruházás megfelel a környezetvédelmi követelményeknek és biztosítja a környezet fenntarthatóságát.

Az egyes jogcímeknél lehetnek speciális feltételek is, így javasoljuk, hogy a megvalósítás során folyamatosan kövessék nyomon a kapcsolódó jogszabályokat, közleményeket.

Cégcsoportunk szaktanácsadási üzletága a teljes üzemeltetési kötelezettség alatt segíti partnerei munkáját!

Kérjük kérdéseikkel forduljanak hozzánk a [email protected] e-mail címen, vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon!