fbpx

Finanszírozási segítség állattenyésztőknek

Írta: Sándor Ildikó - 2016 március 03.

Számtalan nyitott kérdéssel, szakmai dilemmával és megoldásra váró feladattal indult az idei év is, ennek a piaci és gazdasági környezetnek az elemzésére invitálta ismét az agrárszakmát a Portfólió konferenciája, ezúttal Herceghalomba. A nyomdába adásunk napján tartott konferencián az ágazat legfontosabb témáit gyakorlati megközelítéssel tárgyalták, szakmai eszmecserére és együtt gondolkodásra ösztönözve – már sokadszorra.

Pénz, pénz, még mindig pénz

Az Európai Bizottság döntése szerint idéntől konzorciumban is pályázhatnak az érdekeltek. Amennyiben legalább öt, igazoltan mezőgazdasági tevékenységet folytató gazda összeáll egy fejlesztésre, az átlagnál akár kétszer nagyobb pályázati forrást is elnyerhetnek. Amíg a tagországok többségében kizárólag víztakarékos beruházásokra ad az unió támogatást, addig a magyar gazdák az öntözési terület növelésére is eséllyel pályázhatnak. Mezei Dávid, az agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős miniszterelnökségi helyettes államtitkár arról számolt be, hogy a gazdák döntő többsége tervez fejlesztéseket, méghozzá elsősorban az öntözésben és a megújuló energiák területén. Az agrárpolitika végrehajtására idén 400 milliárd forintnyi uniós támogatási keret áll a pályázók rendelkezésére, eddig 270 milliárdot ki is fizettek már a nyerteseknek – foglalta össze a jelenlegi helyzetet prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke.

Problémák és megoldások?

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a magyar mezőgazdaság növekedési ütemét, hatékonyságát rontja az évi több százmilliárdos veszteséget előidéző feketegazdaság. Visszaszorítására az ellenőrzési rendszer korszerűsítésére van szükség, és az őstermelői igazolványok kiadása körüli anomáliákat is meg kell szüntetni. A sertéshús áfacsökkentésének számszerű eredménye az első negyedév végén várható, most az a kérdés, hogy ennek kiértékelése után melyik ágazatra célszerű kiterjeszteni ezt a megoldást. A baromfi, a tej és a zöldség-gyümölcs jöhet szóba, de a pékárukra is indokolt lenne a kedvezmény bevezetése.

kifejtette: Az EU zöldítési elképzelése alapjaiban jó, de a megvalósítás feltételei, a támogatások elnyerése túl bonyolult. Ezért az unióban már dolgoznak az egyszerűsítésen, e kérdésben nyárra várható döntés – foglalta össze Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a biológiai sokféleség megőrzését szolgáló zöldítés konzekvenciáit.

Finanszírozási segítség állattenyésztőknek

A konferencia keretében együttműködési megállapodást írt alá Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója Herczegh Andrással, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatójával. A dokumentum szerint az Eximbank az agrárexport ösztönzése érdekében az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezességvállalásával az állattenyésztésben működő integrátoroknak beszállító termelők számára is biztosít hitelt.

Az Eximbank az integrátor tevékenységének változatlansága mellett, a vele megkötött megállapodás alapján átvállalja a termelés finanszírozásához szükséges forrás biztosítását és a finanszírozásból eredő kockázatok egy részét. A hitelezés az integrátor és az Eximbank között megkötött együttműködési megállapodás keretében valósul meg. Az integrátor közreműködik a termelők hitelkérelmével kapcsolatos ügyintézésben, valamint a megfinanszírozott termelési ciklusok folyamatos monitoringjában, így lehetővé téve a hitelezési kockázat csökkentését. Az AVHGA pedig az integrátori finanszírozásban nyújtott forgóeszköz hitelhez egyedi termékmegállapodás keretében, előre megállapított feltételek alapján befogadott termelői hitelekre vállal készfizető kezességet.

Összeállította: Sándor Ildikó