fbpx

Ne a csiga egye meg a zöldséget

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 25.

Hároméves program kezdődött magyar-francia-belga összefogással a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére – jelentették be nemzetközi online sajtótájékoztatón Párizsból.

 

Mezőgazdaság, zöldséget mindenkinek
Tévhit, hogy egészségesen nem lehet jól lakni, van az a zöldség mennyiség (Fotó:
Európai Friss Csapat)

 

Az Európai Friss Csapat program

Magyarországon elsősorban a tizenéveseket, valamint a 30 és 50 év közötti szülőket szeretné elérni a program. Növelni kell a fogyasztást, Magyarországon például zöldségből és gyümölcsből fejenként átlagosan csak 304 gramm fogy naponta, miközben az egészségügyi világszervezet (WHO) ajánlása 400 gramm.

Hazánkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseli a program szervezésében, amelyhez többek között az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és a minőségi mezőgazdaság előmozdításával foglalkozó belga ügynökség, az Apaq-W is csatlakozott.

Az Európai Friss Csapat az Európai Friss Kalandok folytatásaként, az EU 80 százalékos társfinanszírozásában valósul meg, ami a kamara számára 1,2 millió euró támogatást jelent.

 

Az újabb hároméves program célja

Szeretnék elérni, hogy a résztvevő országokban a gyermekes családok körében további 1-3 százalékkal növekedjen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Az előző időszakban – a 2017 és 2018 között – az európai 4 százalékos növekedés volt tapasztalható, de ez még nem elégséges, különösen a fiatalok, illetve a gyermekes szülők körében.

A legújabb tanulmányok szerint ugyan nő az igény a zöldségek és a gyümölcsök iránt, de ahhoz, hogy a családok mindennapi étrendjének állandó részévé váljanak, folytatni kell a megkezdett munkát.

 

A nemzetközi sajtótájékoztató (Videó: Európai Friss Csapat)

 

Forrás: MTI