fbpx

A Mezőprodukt Kft.-nél forradalmi változást hozott a magtisztításban

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 augusztus 21.

A Mezőprodukt Mezőgazdasági, Gyógy- és Fűszernövény Termeltető Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonosával Malya Andrással a gépvásárlás kapcsán beszélgettem.

Bemutatná, hogy mivel foglalkozik a családi vállalkozásuk?

Cégünk 1991-ben alakult családi vállalkozás. Fő tevékenységünk gyógy- és fűszernövények, valamint ipari növények ellenőrzött szántóföldi termesztése, termeltetése, feldolgozása és értékesítése. A mintegy 1500 hektáros termesztési integrációt sokéves tapasztalattal rendelkező termelők alkotják. Az évi több mint 1000 tonna gyógy- és fűszernövény feldolgozása helyben a szárító, illetve tisztítóüzemünkben történik. A megtermelt alapanyag feldolgozására, tárolására 4000 m2-nél nagyobb tárolótér áll rendelkezésre.

Elsődleges célunk természetesen lépést tartani a vevői igényekkel. Néhány éve nagy döntést kellett hoznunk, hogy vagy fejlesztünk, beruházunk és előre lépünk, vagy maradunk a meglévő technikánál, és leépítjük a kft-t. Hosszas tanakodás után a fejlesztés útjára voksoltunk, raktárakat építettünk, beruházásokba kezdtünk, pályáztunk technikai háttér bővítésére és sorolhatnánk.

Sajnos a pályázati döntések kissé elhúzódtak, így gyorsabban kellett cselekednünk, mint gondoltuk, hiszen láttuk, hogy minden nap, amit a régi technikával éltünk meg, az veszélybe sodorja a már meglévő biztos fix piacainkat. A csúszások miatt hajszál híján elvesztettük legfontosabb vevőinket…! Nem volt idő gondolkodni, cselekednünk kellett, így pályázat ide vagy oda, a legfontosabb nélkülözhetetlen lépéseket meg kellett tennünk.

Mi volt a legégetőbb probléma, amit orvosoltak?

A gyógynövényeknél már korábban is nagyon szigorú előírásoknak kellett megfelelni, ezeket a minőségi paramétereket 2014-től 2 éves intervallumot felölelve iszonyúan megszigorították. Rövid időn belül megtapasztaltuk, hogy a rendelkezésünkre álló régi eszközökkel, egyszerűen nem tudjuk hozni az elvárásokat. Új stratégiát kellett kidolgozni! Bár a fejlesztési, beruházási folyamatban nem a síkrostás tisztító lett volna az első beszerzési elképzelésünk, a nyakunkon lévő elvárások felülírtak mindent.

Ekkor kerültek kapcsolatba a CHH Műszaki KFT-vel. Miért a Cimbria Delta 105 síkrostás tisztítóra esett a választásuk?

Már korábban több kiállításon találkoztunk a cégvezetőkkel, és, hát, kis kör ez a miénk, többen is ajánlották őket. Sok döntést hozunk életünk folyamán, jókat is rosszakat is, de a tisztítógép megvásárlása egyértelműen életem egyik legjobb döntése volt üzleti téren. Pár komoly gyártó hasonló gépeit megnéztük, ám én egyet tudtam: nem olcsó gépet akartam, hanem a legjobbat, ami a legtöbbet tudja. Azt hiszem, sikerült, sőt, még sokkal többet kaptam, mint amit elvártam a Cimbria Delta tisztítótól.

Van egy makacs tulajdonságom: csak ott vásárolok, ahol emberileg is bizalmat szavazok az eladónak, nekem maga a kapcsolat jelenti a biztonságot. Tudja, én még hiszek az adott szóban, régi 20-25 éves partnereim vannak nekem is, akik zömével nem csak üzletileg vagyok kapcsolatban, barátok is lettünk ez idő alatt. Számomra a fair együttműködés, az emberi tényező mindennél fontosabb, szeretek nyugodtan dolgozni…

Én azt látom, hogy a CHH Műszaki KFT nem mindenáron eladni akar, hanem a partnerrel együtt szeretné megoldani a problémát. Közösen megnéztük, hogy az én jelenlegi küzdelmemre mi a legtökéletesebb megoldás. Azt éreztem, hogy az én gondom az ő gondjuk is. Véleményem szerint az a kereskedő, aki egyszer akar üzletet kötni, az nem jó kereskedő. A CHH esetén éreztem, hogy úgy gondolkodnak, mint én. Nekem nem az ár volt a meghatározó, amikor odakerültünk, hogy ezt a gépet működés közben megnézhettem. Láttam benne az innovációt, a lehetőséget, ezért az ártárgyalás csupán formalitás volt. Pontosan tudták ezt ők is. A gép tudása véleményem szerint a piac egyik legsokoldalúbb találmánya. Igen, ez nem olcsó gép, de sok olyan speciális dolgot is meg tudunk vele csinálni, ami az árkülönbözetet sokszorosan visszahozza.

Mik az eddigi üzemeltetési tapasztalatuk?

Mivel mi is küzdünk az országot sújtó legnagyobb problémával, a munkaerőhiánnyal, így nem mellékes a gép a teljesítménye, mely kb. tízszerese a korábban használt tisztítógépeinknek. Kiemelném a Delta síkrosta variálhatóságát, mely messze felülmúlta a várakozásaimat. Az áru tisztítási folyamata egy műveleten belül is többféleképp oldható meg. Már egy menetben sokkal komolyabb eredményt érek el vele. Jobbat mint ha a régi gépeken 3-4 alkalommal átengedtem volna az árut. A rostafelület több mint háromszorosa az előzőnek, nagyon aprólékosan dolgozik, és óriási lehetőség van a levegőrendszerében is: légáram, légmennyiség-szabályzás, az egyes szekciók közötti megosztás, szóval egy rendkívül precíz szétválasztást érhetünk el a Cimbria Delta síkrostás tisztítóval. És amellett, hogy a feldolgozott anyag minősége a korábbiakhoz képest hatalmasat javult, a veszteség jóval kisebb lett. Végezetül fontos momentum: a Delta rostázót 1-2 óra alatt át lehet állítani termékváltáskor, míg régen ez 1 napot is igénybe vett.

A legnagyobb bánatunk, hogy a többi gépet még nem sikerült lecserélnünk, de további tárgyalást folytatunk a CHH Műszaki KFT-vel, és hamarosan egyéb tisztítóberendezések üzembeállítására is sor kerül. Minden bizonnyal hosszú távú partnerek leszünk!

Köszönöm a beszélgetést, és további sikereket kívánok!

Kalmár Nárcisz