fbpx

Fazekas Sándor: a szekszárdi az egyik leggyorsabban fejlődő borvidék

Írta: - 2014 szeptember 22.

Szekszárd, 2014., szeptember 19., péntek (MTI) – A szekszárdi az egyik leggyorsabban fejlődő magyar borvidék, kiváló nemzetközi és hazai eredményekkel – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Szekszárdon, amikor megnyitotta a város szüreti fesztiválját.

Fazekas Sándor: a szekszárdi az egyik leggyorsabban fejlődő borvidék

A tárca vezetője, a program fővédnökeként a Béla király téren rendezett ünnepségen gratulált ahhoz, hogy az idei országos borversenyen, amelyen 118 borászat 382 bora versenyzett, a három nagy aranyérem közül kettőt szekszárdi borászat, a Mészáros Borház és a Takler Pince egy-egy bora kapta. „Ez a szekszárdi minőség, a szekszárdi kétharmad” – fogalmazott a miniszter.

A város történelmi főterén a szüreti napok több száz fős közönsége előtt a miniszter arról beszélt, hogy Szekszárd nem csak a szőlő és a bor, hanem a magyarság egyik legfontosabb történelmi városa is, ahol 1100 év eseményei, épületei, művészeti alkotások jelzik, hogy mennyire erős és befogadó a magyar kultúra, mennyire sarkall újabb és újabb eredményekre.

Mint mondta, a történelmi pusztítások utáni szívós újrakezdésben, a gazdasági világválságok leküzdésében „benne van a magyar virtus, a sváb kitartás és azoknak a népeknek az összetartozás-tudata, akik ezen a tájon és a Kárpát-medencében élnek”.

A megnyitón Fazekas Sándor elsőként vett lopóval a város borából. Ezt a címet már nem először a Mészáros Borház nyerte el, ezúttal 2011-es évjáratú bikavérével. A verseny eredményét Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere hirdette ki. A város bora kóstolóján mások mellett ott voltak a fesztivál védnökei, Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A már csütörtökön elkezdődött és vasárnapig tartó szekszárdi szüreti napok – a mohácsi busójárás mellett – a Dél-Dunántúl egyik legismertebb kulturális és borgasztronómia rendezvénysorozata, több tízezres közönséggel. A fesztiválon idén több mint félszáz kulturális program várja az érdeklődőket, a Béla király téri borudvarban 39 borászat és két pálinkaház kínálja borait és párlatait.

MTI 2014. szeptember 19.