fbpx

VM: sikeres volt a Földet a Gazdáknak Program

Írta: - 2014 február 05.

VM: sikeres volt a Földet a Gazdáknak ProgramBudapest, 2014. február 4., kedd (MTI) – Sikerrel zárult a Földet a Gazdáknak Program, amelynek keretében a kormány mindent megtett azért, hogy a magyar föld a magyar gazdák kezében maradjon – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden közleményben.

A program zárása alkalmából kiadott közleményben a VM kiemeli: a kormány célja az agrárközéposztály megerősítése. A keddi záróünnepségen adták át a földhasználatra jogosító szerződést a 6000. pályázati nyertes földművesnek, Urbán Zsombor György tiszaderzsi őstermelőnek.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a közlemény szerint elmondta: voltak kifogások a programmal kapcsolatban, ám minden kérdésre választ adtak. Hozzáfűzte: „mindent megtettünk azért, hogy a magyar föld a magyar gazdák kezében maradjon”.

A tárcavezető eredményként könyvelte el, hogy e gondolat jegyében megszületett Európa egyik legszigorúbb szabályozása, az új magyar földtörvény.

A második Orbán-kabinet megtízszerezte az állami földhasználók számát – idézi a közlemény Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkárt.

Bitay Márton hangsúlyozta: Magyarország történetében nem volt még ilyen léptékű program. Soha, egyetlen kormány sem támogatta ennyi földdel a helyben lakó, állattartást vállaló földműveseket.

„Arra törekedtünk az első pillanattól kezdve, hogy a nagyüzemek arányát visszaszorítsuk, a nagyüzemek által használt állami földek méretét lecsökkentsük – fogalmazott az állami földprogramért felelős államtitkár.

Bitay Márton beszámolt arról, hogy 2010 előtt mindössze 600 bérlő gazdálkodott nemzeti tulajdonú birtoktesteken, a második Orbán-kormány azonban 6000-re növelte ezt a számot.

„A Gyurcsány-kormányok alatt ahhoz voltak szokva, hogy besétálnak a minisztériumba és mindenféle pályáztatás nélkül, egyedi bérleti díjak alapján, hatalmas földterületek használati jogát szerzik meg. Meggyőződésem, hogy a gazdák is hisznek ebben a programban és elégedettek ennek a ciklusnak az agrárkormányzásával” – közölte.

MTI 2014. február 4.