Fókuszban a vízkár!

Borítókép

A klímaváltozás a legnagyobb hatással a mezőgazdaságra van, hiszen a termelés egyik legnagyobb kihívása, az egyre fokozódó időjárási szélsőségekkel szembeni kitettség – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2018. december 14-én Kecskeméten rendezett fórumán, amelynek fő témáját a Vízkár elleni védekezés, vízvisszatartás az agráriumban címmel adták a szervezők, Székely Erika (NAK) igazgató vezetése mellett.

Az aszálykár, az árvíz, a fagy- vagy jégkár mind súlyosan érintik a növénytermesztést, az állattenyésztést, a halászatot, az erdészetet, a kertészetet és ezen keresztül rengeteg gazda-gazdaság megélhetési lehetőségeit is.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntő beszédében általános képet adott hazánk időjárásáról és az időjárási anomáliák következményeiről. – Belátható, hogy integrált vízgazdálkodásra van szükség. Magyarországon, az alföldi megyékben jelentkezik leggyakrabban az aszály- és a belvíz problémája. Az aszály tekintetében az elmúlt években egymást váltják a rekordmennyiségű csapadékos és száraz évek, és az éven belüli szárazabb és csapadékosabb időszakok is, sőt a hőmérséklet tekintetében is többször kiugró értékekkel szembesülünk.

Lehet még pályázni!

A jelenleg is nyitott „VP4-4.4.2.1-16 Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: létesítmények kialakítása, fejlesztése” című pályázatra 2019. március 1-ig lehet támogatási kérelmet benyújtani, ismertette Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA Stratégiai Főosztályának vezetője. A pályázat célja a területi vízvisszatartás elősegítése, illetve a felszín és a felszín alatti víztesteket érő terhelések szennyeződések csökkentése, megakadályozása, az éghajlatváltozással összefüggő problémák minimalizálása. Mindez a biodiverzitás megőrzését, illetve a vizeink mennyiségi és minőségi védelmét is szolgálja. A beruházások révén csökkenthetők a felszíni vizeket érő eróziós, deflációs hatások, mérsékelhető a kijuttatott anyagoknak a lemosódása, továbbá jobb vízellátás és mozaikosabb területek alakíthatóak ki. Mindezzel természetesen az aszályérzékenység csökkentése is cél.

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei elnöke házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kolossváry Gábor, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója „Az állam feladatai a vízkárok elleni védekezésben és a vízvisszatartásban” című prezentációjában többek között ismertette a 12+1 pontból álló, az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányításával végzett állami vízügyi feladatokat. A belvízveszélyről és a belvízvisszatartás lehetőségeiről Bozán Csaba, a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztályának intézetigazgatója tartott előadást, majd őt követte Bíróné Kircsi Andrea az Országos Meteorológiai Szolgálat képviseletében.

Vízmegőrzés mindenek előtt!

A talaj és a talajban történő vízmegőrzés fontosságáról Jakab Gergelytől, az MTA tudományos főmunkatársa, valamint Sztahura Erzsébet, a NAK vezető szakértője beszélt. – A talaj megfelelő használatával nagyon sok vizet tudnánk megőrizni: akár az évi lehullott csapadék 2/3-dát is tárolhatnánk. Ha pedig talajaink megfelelő mennyiségű vizet tárolnak, akkor aszályhelyzetben sem lenne probléma a nedvesség megteremtése, az eltárolt mennyiséget a növény könnyebben fel tudná venni, és sokkal stressztűrőbb lenne. Emellett, ha odafigyelnénk a talajainkra, a belvíz kialakulása is csökkenhetne – hangsúlyozta.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a szaktárca nagyon fontosnak tartja a vízkár elleni védekezést, illetve az optimális vízvisszatartást, s ezekben az ügyekben számos egyeztetést és együttműködést folytatnak a megfelelő szervekkel.

Kalmár Nárcisz

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak

Tartalom közti banner a cikk végére
no