Folytatódhat a sertés állatjóléti támogatási program

Sikeresen lezárult a szakmai egyeztetés a magyar kormány és az Európai Bizottság között, így 2019-től folytatódhat a sertés állatjóléti támogatási program.

Idén véget ér a 2007 óta működő sertéshízókhoz kapcsolódó állatjóléti támogatási program az Európai Bizottság jóváhagyásának lejárta miatt, adta hírül az AM Sajtóiroda. Az Agrárminisztérium a sertéságazati szakmai szervezetekkel történt egyeztetés után ezért már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a 2025-ig tartó, új támogatási programot az eddigi szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

A 2019-2025. év közötti időszakra szóló új támogatási program jóváhagyási eljárásában a Bizottság és a magyar kormány közötti szakmai egyeztetések lezárultak. A program meghirdetéséhez kizárólag a Bizottság ügyviteli rendjének megfelelő engedélyezési eljárás befejezése szükséges, amit követően a jóváhagyó döntés kiadhatóvá válik.

A 2019-re szóló támogatási kérelmek beadása várhatóan 2018. december 15-től indulhat új formanyomtatványon, melyről a Magyar Államkincstár a megszokott módon ad tájékoztatást.

A sertés állatjóléti támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben több mint 10 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, ami meghaladja a korábbi évek keretét. A tényleges kifizetések mértéke a jogos támogatási igények nagyságától függ majd.

Az állatjóléti támogatási program ellenőrzési folyamata egyszerűsödik, a többletvállalások teljesítése a sertéságazati területi felelősök segítségével történik.

Összeállította: Csomor Zsolt

 

Tartalom közti banner a cikk végére
no