fbpx

A GrainPatrol fejlődése, avagy a gabonaőr lehetőségei

Írta: - 2017 április 27.

Mit kell tudni egy XXI. századi gabonaőrnek? Mérjen hőmérsékletet, tárolja az adatokat, kommunikáljon egy adott szerverrel, könnyen mobilizálható és újratelepíthető legyen, mérjen silóban, síktárolóban, mindezt persze költséghatékonyan. A tavalyi Bábolnai Gazdanapok nyerteseként is megismert Grainpatrol® (GPPS) már ezek mindegyikével rendelkezik, az adott feladathoz, adott kombinációban. Szétnéztünk a Gabonaőr háza táján: hova fejlődött a világ egy év alatt?

Mára a berendezés túlnőtte a ß verziót, valós mezőgazdasági környezetben dolgozik. A magyar, szlovák és orosz magtárakban már működnek az egyedi igényekre kialakított, egy vagy több bázisra tervezett, szenzoros szondákkal felszerelt rendszerek. De a technológia még mindig tovább kombinálható.

Mit tudhat még egy „egyszerű” szonda?

A szonda szenzorainak burkolatát rozsdamentes acél csőre cserélték, így megfelel az élelmiszeripari előírásoknak. Elkészült a szonda elektronikáját hordozó műanyag fej fröccsöntő szerszáma, így már antisztatikus vagy antisztatikus UV-álló fejjel is készülhet a szondánk. A standard szonda 3 méter hosszú, 3 szenzorral beépítve, de igény és felhasználási terület szerint még ez is változtatható.

Szenzorok a silóban

A feladat adott: szenzorokkal hőmérsékletet mérni, és akár beavatkozni, mindezt nehezített körülmények között. A megoldás drótsodronyhoz rögzített, koncentrikus körökben elhelyezett szenzorsorok, védőburkolattal, saját vezérlő elektronikával. Miután a silók általában „bokorban” épülnek, akár 8 silóhoz is elegendő egy bázis kiépítése. A szondák a mért jeleket a bázisra küldik rádió csatornán keresztül, a bázis pedig mobil interneten keresztül a szerverre.

A rendszer két szolgáltatással is kiegészíthető:

– A rendszerhez PLC vezérlő és MODBUS kommunikáció csatlakoztatható, ami automatán vezérli a silót alulról átszellőztető ventilátort.

– A siló tetejében a rendszer páratartalmat is képes mérni és a harmatpontnál ugyancsak a PLC vezérlő segítségével a siló tetejébe épített ventilátorokat elindítani, megakadályozva a termény kérgesedését.

A PLC vezérlés előnyei

Nemcsak silókban, egyszerű síktárolókban is profitálunk a PLC automatikájából. A vezérlőben pl. beállítható az az érték, amikor a ventilátort be kell indítani (ill. beindul „magától”), ami ráadásul lehet szakaszos és a probléma megszűnését követően szintén automatizáltan le is áll. A síktárolókban a méretekből adódóan, több szegmens több ventilátort is tartalmazhat, más-más környezeti feltételekkel és paraméterekkel. Így a vezérlő az épp aktuális adatok alapján fogja a síktároló szellőztetését akár szegmensenként megoldani.

Milyen áron?

Mivel a kisebb gazdaságok csak 3-6 hónapig tárolják a terményt, nem szívesen áldoznak a digitális ellenőrzésre, a mérés hiányával viszont minden szezonban szembesülnek. Kidolgozás alatt van egy bérleti konstrukció, ami oktatással is kombinálható, de mindez önállóan, akár internetes program segítségével is elsajátítható. A XXI. századi gabonaőr így hozzáférhető lesz az innovációra nyitott, a terménye érdekében felelősen gondolkodó, de kisebb költségekkel kalkuláló gazdák részére is.

És a költségek még mindig csökkenthetőek

Ha egy telephelyen több raktár van, akkor sem szükséges több bázist ehhez a szolgáltatáshoz kiépíteni. Ekkor jöhet a mobil Bázis, hisz a szondák akkor is mérnek, és az adatokat tárolják, ha nincs elérhető bázisuk. Így egy 5 raktáras rendszerben, a mobil bázist 2 naponta áthelyezve mindössze 8 napig marad bázis nélkül egy-egy raktár, de a szondák ez alatt a 8 nap alatt is szorgalmasan mérnek. Az így keletkezett adathalmaz még mindig messze van a tárolható 1500 adattól, a 8 napos melegedés pedig még jó eséllyel kontrollálható, az adott helyzet szerint pedig a mérési sorrend változtatható.

És a történet, a fejlesztés még folytatódik.

Keresse ön is az Unicomp munkatársait bizalommal:

8000 Székesfehérvár, Palánkai u.3.

+36-22/511-130, [email protected], www.unicomp.hu,

Találkozzon a technológiával Hódmezővásárhelyen,

az Alföldi Állattenyésztési Napokon és Mezőgazda Expón május 4-6. között a III. csarnok 342 standján!