fbpx

Fontos mérföldkőhöz ért a magyar juh-és kecskeágazat

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 19.

A 79. OMÉK rendezvényen megalakult Juh és Kecske Ágazatért Egyesület a közelmúltbéli egyeztetések eredményeként fontos mérföldkőhöz ért. Az ágazat legnagyobb és legfontosabb szereplői úgy határoztak, hogy az egyesülethez való csatlakozással megteszik az első lépést egy egységes juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezet rövid időn belüli létrehozásához.

Az esemény jelentőségére való tekintettel a szervezet sajtótájékoztatót hívott össze, melyen Mezőszentgyörgyi Dávid, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd rámutatott arra, hogy az elmúlt hónapokban sikerült feldolgozói oldalról lényegében 100 százalékos, míg kereskedelmi és termelői oldalról több mint 50 százalékos jelenlétet elérni az új szervezetben, melynek legfőbb célja, hogy a három ágazati szereplő érdekeinek szem előtt tartásával, közös munkával az ágazat aktuális problémáit megoldják, jövedelmezőségét emeljék.

 

Antal Gábor, a Hódmezőgazda Zrt. vezérigazgatója szerint példaértékű a tej szakmaközi szervezet munkája, hasonló sikereket szükséges elérni a juh- és kecskeágazatban is.

Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy cége már 28 éve foglalkozik bárányhús forgalmazásával, és véleménye szerint a piaci szereplők összefogásával sokkal jobb pozícióba kerülhet a hazai juhágazat.

Horn Péter akadémikus pedig rámutatott arra, hogy olyan, a piaci igényeknek megfelelő árualapot kell előállítanunk, amely folyamatosan egységes minőségű.

Az ünnepélyes aláírók között termelői csoport és kereskedő státuszban a Berettyóvölgyi Termelői Csoport Mezőgazdasági Kft., a Dél-Alföldi Juhászati Beszerző és Értékesítő Kft., a Juhexport Kft., termelői oldalról Csomai Géza, valamint a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség, feldolgozói oldalról a LAC-HÚS Kft., a Kapos Ternero Kft. és a Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft., míg kereskedői oldalról a Hódmezőgazda Zrt. szerepelt. Az aláírást követően a résztvevők között szakmai fórum alakult ki, ahol megtudhattuk, hogy az egyesület szeretné mihamarabb kialakítani azt a struktúrát, amely alapján hatékony szakmaközi szervezetként elismerhetik.