fbpx

Főpróba az ültetvénypermetezésben

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 02.

Szőlősgazdák társaságában Mészáros Pál szőlőbirtokán jártam Sióagárdon, ahol most nem borkóstolás volt a cél – persze kihagyhatatlan volt –, hanem az ültetvénypermetezés lehetőségeit, technikai kínálatát mutatta be az IKR Zrt.

Mitől piacvezető a Hardi?

Schober Gyula termékfelelős összefoglalta a folyamatos fejlesztések jelenlegi állását, melyek már most is a gazdálkodók rendelkezésére állnak:

– Tartálykialakítás: A polietilén alapanyagnak köszönhetően ellenáll a vegyi anyagoknak és a korábbi poliészter tartályokkal ellentétben gyakorlatilag törhetetlen, a lekerekített forma és az alsó kifolyó pedig a maximális kiürítést szolgálja.

– A súlypont tervezésénél alapvető szempont a legnagyobb stabilitás elérése, melyet a tiszta vizes tartály elhelyezése is jellemez. A hasmagasság opcióként 25-30 cm-rel növelhető.

– E20-as új fejlesztésű, teljesen flexibilis, hidraulikával vezérelt keret esetében a sortávolság is szabályozható. A kerettípus megválasztásakor, igény esetén akár három sor egyidejű permetezésére is alkalmas típusok is rendelkezésre állnak.

– A vonórúd kialakítás stabil és flexibilis változatú lehet, a legkisebb fordulási sugár már akár 3 m-re is csökkenthető (már ha az erőgép is alkalmas minderre).

– Membránszivattyú: Maximális teljesítménye max. 20-25 bar nyomás, mely a rendszer kialakítását tekintve is túlbiztosított, hiszen 10 bar az általánosan használt nyomástartomány. Önzsírzó, szárazon futásra képes, rendkívül ellenálló membránokkal, mindez acélházban.

– Axiál ventilátor: Speciális, 50-50%-os légmegoszlást biztosít mindkét oldalon, teljesítménye 35-120.000 m3/óra.

– A radiál ventilátorok esetén ugyan kisebb az összteljesítmény, de az irányított légcsöveknek köszönhetően a levegő útja koncentráltabb és a lefedettség tökéletes.

–Terelőlappal ellátott pneumatikus, valamint kerámia fúvókákkal szerelt hidropneumatikus fúvókák biztosítják a porlasztást. A precíziós gazdálkodást elősegítendő növényérzékelő szenzorokkal is felszerelhető.

A Spanyolországban gyártott permetezők a szántóföldeken már régóta sikerrel dolgoznak, tudásuk és paramétereik alapján elterjedésük az ültetvényekben is jellemző.

A függesztett axiálventillátoros Zenit

Ennél a típusnál 600 és 1000 literes tartályméret lehetséges. Kétféle ventilátorral áll rendelkezésre, melyeknek 28 és 35 ezer m3/óra a teljesítménye. A légterelő rendszerek lehetővé teszik széleskörű felhasználásukat, az igényeknek megfelelően választhatóak. A V légterelő minden esetben jól alkalmazható, vegyes állományok esetén. A DUO T hagyományos művelésű gyümölcsösökben, míg a DUO V szőlőültetvények és intenzív gyümölcsösökben közkedvelt.

A függesztett radiálventillátoros Zenit

Ennél a típusnál 600 és 1000 literes tartályméret lehetséges. A rendelkezésre álló ventilátor teljesítménye 11 ezer m3/óra. A B 11-es keret minden esetben jól alkalmazható 2,8 m-es sortávolságig. Oldalanként 4 szórófejet tartalmaz, melyek mindegyikében 3 csepegésmentes kerámia fúvóka található. A B 22-es kerettípus esetében még fontosabb szempont a művelésmód és a sorköz ismerete, mert az átellenes oldalra nyúló karok, maximálisan 3,4 m-es sortávolságig alkalmazhatóak.

Arrow és Mercury

A speciális kerettel és ventillátorral a teljesítménye egyedülálló, 27 ezer m3/óra. A B 40-es keret egy speciális rugózott hidas szerkezetű középső illeszkedést tartalmaz, mely hidraulikus rendszerrel teszi lehetővé a két oldal külön-külön emelését.

A Hardi permetezőgépek továbbra is képviselik a minőségi szántóföldi permetezést

Alsó középkategóriában a vontatott Ranger gépcsalád a legjobb választás, ami 2500 l-es tartállyal és 18-20-21 m-es munkaszélességgel dolgozik, a megnövelt vegyszerbekeverő eddigi sikerét csak növelni fogja.

A középkategóriás 3-4000 l-es tartállyal rendelkező Navigátor gépcsalád 2010-ben meghirdetett akció keretein belül rugózott híddal és HC 5500 vezérlőberendezéssel felszerelt.

A Commander gépcsalád területteljesítménye és a Twin Force szórókeret már prémiumterméknek számít, és a precíziós gazdálkodás egyik bevált eszköze.

A rendezvényen bemutatott gépekről a www.ikr.hu weblapon és az IKR képviseleteken lehet tájékozódni, a vendéglátó borait pedig a www.meszevin.hu oldalon lehet megtekinteni és Szekszárdon kóstolni, megvásárolni. A bemutató során a szervezők igyekeztek a praktikus gyakorlatra és gyorsaságra törekedni, hiszen a tavasz első szélcsendes napján valószínűleg mindenki már otthon permetezett volna, főleg a bemutatott technika segítségével.