fbpx

Fordulat! Újak helyett használtakkal pörög a mezőgéppiac

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 11.

Az idei lízingszerződések alapján jelentős visszaesésről lehet beszélni a mezőgazdasági gépek piacán – és ez öt után először van így idén.

 

 

Fejlődés a gépesítésben

Az új és használt mezőgazdasági gépek lízingpiacán ugyanis az elmúlt öt évben fokozatos emelkedés volt megfigyelhető (legalábbis ami a lízingalapú finanszírozás összegét illeti). Ez természetesen arra a fejlődésre utal vissza, ami a magyar agrárium technikai-technológiai fejlődésében az EU-támogatások, hazai hitel- és támogatási konstrukciók révén végbement. E fejlődés legfőbb jellemzője az intenzív termesztési technológiákra való áttérés, ami értelemszerűen minőségi, ráfordítási és mennyiségi növekedést is jelentett. E trend része volt az is, hogy a gazdák az utóbbi 2-3 évben már nem elsősorban a támogatási pályázatok profiljához igazították a beszerzéseiket – magyarán nem azt vették, amire éppen támogatás volt –, hanem célszerűen megfogalmazott és megalapozott szakmai-fejlesztési programokhoz illeszkedően.

 

 

Jött a járvány, kevesebb új, több használt

Idén azonban már árnyaltabb a kép. Egyfelől a lízingcégek mezőgazdasági kihelyezései tovább nőttek (11,4 százalékkal 192 milliárd fölé). Ezen belül az új mezőgazdasági gépek lízingállománya 4,3 százalékkal 146 milliárdosra gyarapodott, viszont a használtgép-állomány bő 25 százalékkal 41 milliárdra nőtt. Míg tehát a mezőgépek körében továbbra is az új gépek részaránya kiemelkedő (76 százalék), addig ez az arány egy évvel korábban még meghaladta a 80 százalékot – közölte a NAIK AKI Pénzügyi Osztálya a Magyar Lízingszövetség adatai alapján.

Közben az eddigi növekedéstől eltérően csökkent a második negyedévében megkötött lízingszerződések száma is: ez csaknem 6 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszakétól. A csökkenés az új mezőgazdasági gépeknél jelentkezett, és a csökkenés jelentős, 17 százalékos. Ezzel párhuzamosan a használt mezőgazdasági gépekre kötött lízingszerződések száma 25 százalékkal nőtt. Itt is csökkent az új gépekre megkötött lízingszerződések aránya (a korábbi évi bő 80 százalékról 71 százalék alá), miközben a használt gépeké 20-ról százalékról 26 százalékra nőtt.

 

 

Nőtt a részesedésük

A lízingcégek által finanszírozott összeg érdemben nem változott, mindössze 0,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – ezzel az értéke 45,5 milliárd forint volt 2020 második negyedéve végén. A használt mezőgazdasági gépek finanszírozása 19 százalékkal 11 milliárd forintra bővült, s közben az új mezőgépeké 7,4 százalékkal 33,5 milliárd forintra mérséklődött. Összességében tehát a használt gépek részesedése nőtt – mivel ezek lízingkihelyezései növekedtek, és az új gépeknél csökkentek. A használt mezőgazdasági gépek részesedése a teljes finanszírozott összegből így 20-ról csaknem 74 százalékra nőtt.