fbpx

Gabona: stabilan kitart a jelentős drágulás, sőt

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 31.

24, 30, 49, 64 – ilyen százalékok röpködnek továbbra is a gabonák és ipari növények piacán.

 

gabona

 

 

A tavalyinál majdnem 28 százalékkal drágábban, csaknem 90 ezer forintért kereskednek március végén az étkezési búzával – adja hírül minapi jelentésében az AKI PÁIR: tonnájáért így most már majdnem 70 ezer forintot adnak. A takarmánybúza is jelentősen drágult: 65,6 ezer forintot adnak tonnájáért, ami 24 százalékkal több tavaly ilyenkor óta.

 

gabona

 

Már nem új, de így is szinte hajmeresztő, hogy csaknem 72 ezer forint egy tonna kukorica – ez tavaly óta 64 százalékot drágult. A magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) tonnánként 181 ezer forintért, a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 185,6 ezer forint/tonnáért vásárolták a feldolgozók és a kereskedők március harmadik hetében. Az ipari napraforgómag termelői ára az egy évvel korábbihoz képest majdnem 50 százalékkal magasabb, átlagosan 185 ezer forint/tonna.

 

gabona

 

És bár a kínai kereslet az ottani ünnepi szezon miatt kissé gyengült, illetve az argentin termés is bőségesnek ígérkezik, tovább tart a szója áremelkedése is. Tavaly ilyenkor a hazai szójababot már 2019-eshez viszonyítva is 9 százalékkal magasabb, átlagosan 115,8 ezer forintos tonnás áron vásárolták. Most a szójabab termelői ára a jelentés szerint 156,1 ezer forint/tonna volt március második hetében.

 

Összeállította: Kohout Zoltán

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán