fbpx

Hazánkban is kiépül az agrár-innovációs operatív csoport hálózat

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 09.

Az agrár-innovációs operatív csoportok hálózat a jövőben segíti a mezőgazdasági innovációban érintett szereplők együttműködését a projektjeik megvalósításában, olvasható az MTI hírei között.

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az Európai Minőség Héthez kapcsolódó Minőség-Innováció – 2018 nemzeti konferencián és díjátadó ünnepségen megemlítette, hogy az Európai Unió 14 tagállamában 600 agrár-innovációs csoport működik. Magyarországon vidékfejlesztési forrásból az erdőgazdálkodás, az élelmiszer-feldolgozás és a mezőgazdasági termelés területét érintő agrár-innovációs operatív csoportok létrehozására, beruházásuk segítésére 27 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre: a pályázatok értékelése folyamatban van.

A magyar innovációs operatív csoportok hamarosan bekapcsolódnak a nemzetközi körforgásba, továbbá Magyarországon is kiépül az agrár-innovációs operatív csoportok hálózata.

A helyettes államtitkár kihangsúlyozta, hogy az innováció az agráriumban is egyre jelentősebb szerepet játszik: a közösségi agrárpolitika 2021-től az innovációt, a digitalizációt és a modernizációt kívánja erősíteni.

A konferencián Molnár Pál, az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a finn államelnök által 2007-ben indított Minőség-Innováció nemzetközi kétfordulós pályázaton a magyar indulók rendszeresen sikeresen szerepelnek. Magyarország meghívás alapján 2013 óta vesz részt a nemzetközi versenyben, azóta minden évben díjakat hozott el. A nemzeti versenyben sikeresen szereplők nevezhetők a második fordulóba, a 2018. évi pályázat nemzetközi elismeréseit pedig 2019. február végén adják át Pekingben.

Összeállította: Csomor Zsolt