fbpx

Mélypont és rekord: gabona-hírek

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 31.

Ukrajnában ellentmondásosan nőtt a kukorica exportja; Brazíliában sokéves mélypontot a szójakivitel; Szíriában hiány a nagy növekedés ellenére. Évvégi gabona- és terményhírek a világból.

 

kukorica

Kukorica

Jelentősen, több mint 20 százalékkal nőtt Ukrajna kukoricaexportja, és 1 millió tonna fölé emelkedett a december 24-én véget érő héten – jelentette keleti szomszédunk Mezőgazdasági Minisztériuma a napokban. Ezzel ugyan már a 9 millió tonnás mennyiségnél tart a nyár közepétől mért gazdasági év kezdetétől, de még így is ötödével elmarad a 2019-es teljesítménytől. (Kína már 2021-re több millió tonna kukoricát foglalt le Ukrajnából, és az Ukrajna-Kína útvonalra vonatkozó összes vásárlási becslés 2021-re 6-7 millió tonna volt. A 2020-as naptári évben Ukrajna már 6,5 millió tonna kukoricát exportált Kínába, további 675 000 tonna szállítását várhatóan decemberben szállítják.) Az ukrán heti búzakivitel közben stabilan meghaladja a 150 ezer tonnát, ami összességében 12,4 millió, de ez is elmarad a tavalyitól. Árpából viszont jól teljesít Ukrajna: az idei összes mennyiség 3,7 millió tonna, ami 1 százalékkal több, mint a tavalyi.

 

szója

Szója

Mindeközben Brazíliában, a világ legnagyobb szójatermelő-országában 6 éves mélypontra esett a szójabab-kivitel. A december 18-án véget érő héten 44 000 millió tonna szójababot exportáltak, a hónap első három hetének összege így 181,5 millió tonnára nőtt. Ugyanakkor a Williams hajózási ügynökség adatait idéző agricensus.com szerint 2021 előtt már egyetlen további hajó sem exportál brazil szójababot. Bár ez a bő 181 millió tonna meghaladja a brazil exportőrök szövetségének, az Anec 89 ezer millió tonnás előrejelzését, még mindig a legalacsonyabb mennyiség 2014 decembere óta (akkor 138 millió tonnát exportáltak). A lassulást ugyanakkor várhatóan növekedés követi majd, miután az olajosmag iránti kínai kereslet erős, és hamarosan folytatódik a szójabab-betakarítás. Brazília ugyanakkor kukoricából sokéves rekordot dönt. December közepén bő 500 ezer tonnával növelte a kivitelét e gabonából, ezzel 4,41 millió tonnára növeli a decemberi összmennyiséget, ami több, mint a tavalyi 4,37 millió, igaz, messze nem éri el a 2015-ös rekordot (6,3 m tonna).

 

gabona

Búza

Szépen nőtt a szörnyű polgárháború következményeit nyögő Szíria búzatermése. Idén 27 százalékkal nagyobb búzatermést arattak, mint tavaly, ami így csaknem 3 millió tonnás termést jelent. Sajnos azonban ez – sőt, még a behozatal és az ENSZ/FAO által küldött segélymennyiség – sem lesz elég a 4,7 millió tonnás kereslet fedezésére. Az import 1,5, a segélyprogramok negyedmillió tonnát biztosítanak. Árpából viszont elég lesz a szűk 13 százalékos termésnövelés révén betakarított 2,2 millió tonnás termés (illetve a tavalyról áthozott bő 300 ezer tonnás készlet) elegendő lesz a 2,5 millió tonnás belföldi igényekre.

 

(Illusztrációk: Horizont Média/archív)