fbpx

Nincs határ a kukorica árának. És még bejöhet a búza is

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 06.

A búza iránti kereslet világszerte jó, és erősítheti a trendjét a kukorica ára, ami a jelek szerint az egekbe szökik.

 

gabona

 

December óta drágul a búza

Bár a búza felől most elsősorban a kukorica és a szója felé fordul a tőzsdék érdeklődése, számos fejlemény megerősítheti a gabona árát tavaszra. A nagy export miatt belgazdasági, ellátási problémákkal küzdő oroszok például március 1-jétől szigorúbb exportadókat vetnek ki. A Tallage francia piackutató is megerősítette, hogy december közepe óta emelkedik a búza világpiaci ára, amit a vetések állapotára vonatkozó előrejelzések, a kanadai és dél-amerikai termés körüli aggodalmak (és az említett orosz kiviteli adó) táplálnak.

 

gabona

 

Kína idén tovább növeli az importot

A búza árát ugyanakkor erősen támogatja a kukorica és a szója áralakulása. A kukorica jelentősen drágul, különösen az Egyesült Államokban. A 2021. márciusi chicagói határidős piacra irányuló szerződés ára múlt pénteken már 30 százalékkal volt magasabb, mint december elején. Mindemögött természetesen az olthatatlan éhségű kínai takarmányalapanyag-kereslet áll. Illetve áll a jövőben is, miután az előrejelzések szerint Kína továbbra is növeli importját. A 2020–21-es pénzügyi évben várhatóan közel 250 millió tonna gabona- és rizsalapú takarmányt és melléktermékeket fogyaszt, ami több mint 6 százalékkal több, mint az előző évben. Ez, mint írtunk róla, főként a sertéstenyésztés fellendülésének eredménye, de a takarmányigény más állattenyésztési ágakban is nő.

 

gabona

 

927 ezer hektáron terem itthon

Magyarországon az Agrárminisztérium 2020. december 10-i tájékoztatása szerint 927 ezer hektáron került a földbe őszibúza-vetőmag. Az állományok 53 százaléka kapott jó minősítést december elején (szemben az egy évvel korábbi 69 százalékkal), 32 százalékuk volt közepes és 15 százalékuk gyenge állapotban – közölte az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI). Itthon is jelentősen drágult január végére mind az étkezési, mind a takarmánybúza. Az egy évvel korábbinál 31 százalékkal (tonnánként 70 ezer forint) az étkezési, míg ugyancsak 30 százalékkal a takarmánybúza, aminek tonnájáért majdnem 68 ezret kérnek átlagosan.

 

gabona
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Nálunk 50 százalékkal(!) drágább a kukorica

A kukorica árát természetesen az elképesztő kínai importigény tereli felfelé továbbra is. Emellett várhatóan csökken nemcsak a 2020/2021. gazdasági évben várható globális termelés, hanem a készletek csökkenése is. Az USA agrárminisztériuma januárban (a decemberihez képest) 1134 millió tonnával csökkentette az előzetes becslést. Bár ez 1,5 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi, a globális készletek 284 millió tonnára apadhatnak, miután a globális kereslet 19 millió tonnával meghaladhatja a termelést a folyó szezonban (1153 millió tonna). Emellett a szójababárak emelkedése is felfelé húzta a kukorica árát. Mindezek miatt például az USA-ban megtermelt márciusi szállítású kukorica exportára 2020. december 11. és 2021. január 8. között bő 10 százalékkal (25 dollárral 234 dollár/tonnára), a május–júliusi szintén 10 százalékkal, (28-30 dollárral 228–232 dollár/tonnára) nőtt. Nálunk január végén átlagosan tonnánként 65,4 ezer forint volt a takarmánykukorica. Ez majdnem 50 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi.