fbpx

Segítség a tudatos lombtrágya választáshoz

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 12.
Egyáltalán, hogyan és mi alapján választunk? Egységár, hatóanyag-tartalom, oldhatóság, halmazállapot (folyékony vagy szilárd), ismerős ajánlotta, keverhetőség, növény igényeihez alkalmazkodó, csomagolás, reklám, stb.- A választás bizony nem könnyű, hiszen sok mindenre kell odafigyelni és a piac kínálata rendkívül széles körű. Azt viszont talán nem túlzás kijelenteni, hogy a tudatos és szakmai alapokon történő választással akár jelentős hozamnövelő hatást is elérhetünk és sokat tehetünk kitűzött céljaink elérése érdekében. Lássuk, mivel érdemes tisztában lennünk a megfelelő termék kiválasztásakor. Elsősorban ismernünk kell a termesztett növény igényét.
Többek között ebben is segítséget tudnak nyújtani a rendszeresen megjelenő szakmai kiadványaink és immár az ország egész területén jelenlévő szaktanácsadói hálózatunk.
A lombtrágya kiválasztása és vásárlása előtt tájékozódjunk az alábbiakról:
– csupán egységár alapján ne döntsünk, ugyanis abból csak azt tudjuk meg, hogy a termékből mennyibe kerül egy liter vagy egy kilogramm,
– a hektáronként javasolt dózis alapján akár a hatékonyságra vonatkozóan is kaphatunk információt, mivel többnyire a magas hatóanyag-tartalmú, hatékonyabb készítményekből egységnyi területre kevesebb szükséges,
– számoljuk ki a hektárköltséget az egységár és a hektárdózis szorzatából, mivel az alacsonyabb egységár gyakran magasabb hektárköltséggel párosulhat,
– a hektáronkénti kijuttatott hatóanyag mennyisége (ez a hektárdózis és az összes hatóanyag szorzata) gyakorlatilag megmutatja az adott termék értékét,
– nézzük meg egy kilogramm hatóanyag árát, ami a hektárköltség és a hektáronkénti kijuttatott hatóanyag mennyiségének hányadosa.
A hektáronkénti kijuttatott hatóanyag mennyiségét azonban sok esetben lehet, hogy nem is olyan egyszerű kiszámolnunk! A lombtrágyák hatóanyag tartalmát ugyanis gyakran különböző kémiai formában és mértékegységekben (mg/l, v/v%, g/liter, %, m/v%, mg/ kg, m/m%) tüntetik fel a gyártók a termékek csomagolásán. Emiatt egy lombtrágya 1,5%-nyi hatóanyag tartalma akár több másik mértékegységben is kifejezhető, mint például 15 g/kg vagy akár 15000 mg/kg. Így talán tetszetősebb a szemnek, mégis mindegyik azonos mennyiséget takar! A Malagrow Kft. által forgalmazott termékek (pl. Plantafol, Brexil, stb.) hatóanyag tartalma tömegszázalékban van feltüntetve, így a felhasználók tájékoztatása mindig egyértelmű a termékek összetételét illetően. Bizonyára sokan egyetértenek azzal, hogy az egyre növekvő költségek mellett még alaposabban meg kell néznünk, hogy mit vásárolunk és mennyi hatóanyagot kapunk a pénzünkért.
Az alábbi ábrán a Plantafol 20.20.20 mikrokristályos lombtrágya összetételét hasonlítjuk össze egy, a hazai piacon sokak által kedvelt és használt folyékony termékkel.
A Plantafol 20.20.20 mikrokristályos lombtrágya 60% NPK hatóanyagot és teljes mikroelemsort, valamint 40% vivőanyagot tartalmaz kilogrammonként, egységára nettó 1190 Ft/kg (ajánlott fogyasztói ára), hektárdózisa 3 kg/ha, így a hektárköltsége 3570 Ft/ha.
A Plantafol 20.20.20 hektáronkénti 3 kg dózisban történő alkalmazásakor kijuttatunk 1,8 kg/ ha hatóanyagot, illetve a vivőanyagban lévő nedvesítő adalékanyagot és párolgáscsökkentő komponenseket a hatásfokozás érdekében!
Az összehasonlításhoz használt folyékony termék 13% hatóanyagot és 87% vizet tartalmaz, egységára 700 Ft/l, hektárdózisa 5 l/ha, így a hektárköltsége 3500 Ft/ha. Ezek alapján a folyékony termék hektáronkénti javasolt dózisban történő alkalmazásakor 4,35 l vizet és csupán 0,65 l hatóanyagot juttatunk ki, a Plantafollal kijuttatható hatóanyagnak mindössze kb. 1/3-át! Csak az érdekesség kedvéért, így az 1 liter kijuttatott víz ára 610 Ft-ba kerül! Micsoda különbség! Gondolta volna?
Árgyelán Gábor szaktanácsadó,
Malagrow Kft.