fbpx

Figyelem, jöhet a bírság; egész évben parlagfűszezon van

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 02.

A hideg tavasz és a mostani hőség a parlagfűnek sem kedvezett. Ettől függetlenül már az elhanyagolt, nem művelt területeken, illetve kultúrákban gyomként ott van, ha nem írtjuk akár ötmilliós bírság is lehet a következmény.

 

Mezőgazdaság, parlagfű, bírság
Már ott van a kultúrákban, az elhanyagolt területeken, a földhasználó köteles védekezni ellene, ha nem teszi meg, jöhet a bírság
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Kis késéssel, de kicsíráztak

A gazdátlan területeken akár félméteres parlagfüvek irritálhatják pollenjeikkel az allergiásokat. Sokan szenvednek különböző növények pollenjétől, többek között ettől a gyomnövénytől is.

A hőségben már minimális pollentermelés is erősítheti az allergiások tüneteit, például az orrnyálkahártya gyulladását, illetve felerősödnek az alsó légutakat irritáló környezetszennyező hatások is.

 

Erős pollenszezon várható

A kánikulában a fűpollenek, július második felében pedig a gyompollenek (főleg az említett a parlagfű pollenjei) terjednek intenzíven.

Az elmúlt öt év felmérései szerint megduplázódott az allergiások száma, és ma már a lakosság 30-40 százaléka produkál allergiás tüneteket – állapították meg allergológusok.

 

Mezőgazdaság, parlagfű, bírság
Parlagfű-koncentráció Magyarországon
(Infografika: MTI)

 

A szántóföldeken az egyik legelterjedtebb gyom

A legjobb, ha kigyomláljuk, azaz gyökerestől húzzuk ki. Ez nagy területen nehezen kivitelezhető, ilyen esetben érdemes kaszálni, vagy vegyszeres kezelést alkalmazni.

Nagyon fontos, hogy a pollenszóródás előtt kell irtani! Ennek az allergizálás szempontjából és a szaporodás kapcsán is jelentősége van.

A Parlagfű Bejelentő Rendszer segíti a gyom elleni védekezést, valamint a terjedés feltérképezését, a felületet a NÉBIH működteti.

 

Jogszabályi változás miatt már egész évben parlagfűszezon van

Korábban megszűnt azon szabályozás, miszerint csak július elsejétől kezdődően ellenőrzik és szankcionálják a parlagfű-fertőzöttséget.

A parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. (VIII. 30.) Kormányrendelet foglalkozik a részletszabályokkal, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdésében került definiálásra a parlagfű elleni védekezés mulasztása.

„A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani” – mondja ki a törvény, ennek értelmezése szerint nincs szezon, csak „vegetációs időszak”.

 

Mezőgazdaság, parlagfű, bírság
„Növényvédelmi bírság” a jogszabály által meghatározott szankció
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Növényvédelmi bírságot, összege 15 ezer forinttól 5 millióig terjedhet

A földhasználóval szemben, ha nem tesz eleget a parlagfű-irtási kötelezettségének, növényvédelmi bírság kiszabásának van helye.

A büntetés mértékét a fertőzött terület nagyságától, valamint a parlagfűvel való borítottságától függ. Mértékét az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII. 31.) Kormányrendelet 1. számú mellékletének A)c. sorai határozzák meg.

 

Forrás: NAK/MTI