Gyakori hibák a repce tavaszi növényvédelmében

Borítókép

2018-ban kimagasló volt a repcevetési kedv. Óriási felületen került a földbe a legismertebb káposztafélénk, azonban a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt a kelés sok helyen rosszul ment végbe vagy el is maradt.

A szárazság nem csak hazánkat sújtotta, egész Európában hasonló gondokkal küzdöttek a külföldi termelők. A terményárakra minden bizonnyal kedvező hatással lesz az átlagosnál kisebb és még mindig bizonytalan méretű repcefelület, míg a másik oldalról az üzemanyagárak eső tendenciája nyugtalaníthatja a termelőket. Bármi is lesz a végeredmény, a már kellő gondossággal télbe kísért állományokat szakmai kötelességünk megvédeni. Már az első tavaszi kezeléseknél sokat lehet veszíteni a rosszul megválasztott technológián. Nézzünk hát két gyakori hibát!


A kontakt inszekticid hatóanyagok egyoldalú használata

Sokszor lehet találkozni kint a földeken kizárólag érintőmérgekre alapozott növényvédelmi gyakorlattal, egészen virágzásig vagy akár aratásig! Az egyoldalú kontakt szerhasználat több problémát is felvet, ilyen például a rezisztencia kialakulásának rohamos gyorsasága. Az eltérő módon, eltérő helyen ható készítmények rotációjára nagyon régóta hívja fel figyelmünket a szakirodalom. Ismert probléma, hogy a növényben élősködő kártevők (Psylloides chrisocephala lárva) kontakt készítményekkel nem érhetők el. További hátrány, hogy ezek a hatóanyagok kitettek az időjárásnak. A piretroidok hatékonyságát a csapadék, a jó gőztenzióval rendelkező klórpirifoszét a szél veszélyezteti. A piretroidok továbbá megfelelő tartamhatással sem rendelkeznek. A felszívódó hatóanyagok ezzel ellentétben a növényben teljesen védettek a csapadékkal és a széllel szemben, továbbá több napos tartamhatással is rendelkeznek. Nyilván csak felszívódó készítményekre szintén nem lehet alapozni a növényvédelmet, ezért a rotáció vagy a kombináció javasolható. Hatékonyság szempontjából természetesen a kombinációk felé billen a mérleg nyelve, ám a két hatóanyag használata magasabb költséggel is jár. A SUMI AGRO megoldása a fent összegzett problémákra az INAZUMA, vagyis a „villámcsapás”. Ez a fejlesztés magában hordozza a felszívódó és a kontakt hatóanyagok előnyeit, és kiküszöböli ezen hatásmódok önmagában való használatának hiányosságait. Az INAZUMA-ban lévőacetamiprid hatóanyag a növényben felszívódva teljesen és tartósan esőálló, valamint szélbiztos. Véd a növényben kárt okozó rovarok ellen is! A készítmény másik hatóanyaga, a lambda-cihalotrin kiszélesíti a hatásspektrumot, azonnali taglózó hatást biztosít és repellens is egyben. A temérdek előnyös tulajdonság ellenére az INAZUMA egy kifejezetten pénztárcabarát megoldás, amit rendkívül rugalmasan lehet kijuttatni, ugyanis WG formulációja miatt bármivel keverhető a lombtrágyáktól a regulátorokig. Ha már a regulátor témáig eljutottunk, essék szó egy másik gyakori technológiai hiányosságról, ami:

2. A tavaszi gombaölőszeres/regulátoros kezelés kihagyása

Bár az őszi ilyen irányú kezeléseket már rendszerint elvégzik a gazdálkodók, a tavaszi permetezésekkor többen ki-kispórolják a fungicidet a permetléből, holott ez a védelem az összes termesztési költségnek mindösszesen a 2-3%-át teszi ki. Ez a kezelés segít a növénynek, hogy ne szökkenjen idő előtt szárba, és védi a szklerotíniás szárkorhadás (Sclerotini sclerotiorum) ellen. Mi a SUMI AGRO-nál úgy gondoljuk, hogy nem az elégséges védelem elmulasztásával, hanem a költséghatékony, okszerű növényvédőszer-használattal érdemes a kiadásokat csökkenteni. A SUMI AGRO által forgalmazott TOLEDO – a tebukonazol-esszencia – nem jelent extra kiadást a termelőknek, ám kiváló hatékonysággal védi a kultúrnövényt a kórokozók ellen és egyben meggátolja a nem kívánt idő előtti szárba indulást; erősíti és növeli az oldalelágazások számát, ezzel is növelve a terméshozamot. Bár most csak két termesztéstechnológiai problémára hívtuk fel a figyelmet, a hibalehetőségek száma óriási. A repce a legintenzívebb és egyben a legnagyobb szakmai kompetenciát igénylő, sokak által és nagy felületen termesztett szántóföldi kultúránk; és bár jövedelmezősége az elmúlt években töretlen, mégsem érdemes vele átesni az „input ló” másik oldalára.

A felsorolt érvek alapján a SUMI AGRO tavaszi technológiai ajánlata a SUMI REPCE CSOMAG, ami kártevő és kórokozó fronton is kínálja a szükséges és elégséges megoldást, hiszen felszívódó és kontakt hatóanyagból álló inszekticidet (INAZUMA) és egy regulátornak és fungicidnek is kiváló készítményt (TOLEDO) együttesen tartalmaz – mégpedig olyan csomagkedvezménnyel, ami a SUMI REPCE CSOMAG-ot alapvető technológiai elemmé teszi a repcetermesztők, így az Ön számára.

Petrohay György mérnök üzletkötő,

Fejér és Veszprém megye

Sumi Agro Hungary Kft.

Tartalom közti banner a cikk végére
no