fbpx

A földrajzi árujelzők növelhetik a versenyképességet

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 29.

Az Agrárminisztérium fontos és hasznos eszköznek tekinti a földrajzi árujelzőket, amelyekkel a minőségi agrártermékek versenyképessége fokozható, mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Budapesten, a FAO II. Földrajzi Árujelzők Regionális Konferenciáján.

Fazekas Sándor a nemzetközi hallgatóság előtt vázolta fel a szaktárca földrajzi árujelzőkkel kapcsolatos eddigi munkáját, s az elért eredményeket. Hazánk több mint 20 évvel ezelőtt csatlakozott a „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) elnevezésű uniós programhoz azzal a céllal, hogy létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A gyűjtőmunka eredményeként 300 termék szakmai-történeti leírása készült el.

2010 óta az agrártárca pályázati rendszert (HÍR pályázat) működtet, azóta összesen 92 pályázó 176 terméke nyerte el a HÍR védjegy használati jogát. A pályázat jó alapot képez a földrajzi árujelző oltalom iránti kérelmekhez, ezért a HÍR programot a Földrajzi Árujelzők program előiskolájának tekinthető.

A földrajzi árujelzők biztosítják a magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és borászati termékek hagyományos neveinek védelmét az Európai Unió valamennyi tagállamában. Régi szokás az ételeket és italokat származási helyük alapján elnevezni. Egy földrajzi árujelző azonban a származáson kívül számos más jelentést is hordoz: utal a hagyományokra, a termelői közösségre, annak tudására, speciális termékkarakterre, de magas minőségi szintet is megtestesít.

Az Agrárminisztérium célja, hogy általuk olyan egyedi, nem reprodukálható eszközt biztosítson a termelők számára, amellyel az éles piaci versenyben hitelesen megkülönböztethetik termékeiket, és érvényesíthetik a minőségi többletet. Az Agrárminisztérium 2015-ben indította el Földrajzi Árujelző programját, melynek célja kettős: egyrészt az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők számának növelése, másrészt a már meglévő földrajzi árujelzőkben rejlő lehetőségek jobb kihasználása. Magyarországról 2015 óta már 27 földrajzi árujelző oltalom iránti kérelmet nyújtottak be az Európai Unióhoz, adta hírül az AM Sajtóiroda.