fbpx

Indul a nagy pénzosztás: 12,5 millió a fiatal gazdáknak

Írta: Szerkesztőség - 2017 január 12.

Egyszerű adminisztráció, tág felhasználás – de érdemes figyelni a részletekre!

Nagy a verseny: durván 3000 fiatal magyar gazda nyerhet bő 12,5 milliót az EU és a Vidékfejlesztési Program idevágó pályázatán. A cél a fiatalítás, a birtokszerkezet alakítása és a vidék népesség-megtartó erejének növelése – egy roppant kedvező program keretében!

Generációváltás, a vidék népességmegtartó erejének növelése, fiatalok gazdaságalapítása, a mezőgazdasági munkaerő korstruktúrájának javítása – sok olyan cél, amely nagyban előmozdíthatja a magyar mezőgazdaság stabilizációját, jövőbeni hatékonyságát. Ezért is szerepelt tavaly és szerepel idén is kiemelt helyen tavaly decemberben megjelent, mintegy 37,75 milliárd forint keretösszegű EU-pályázat, amely a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapítását támogatja. A 2020-ig tartó uniós időszakban a Vidékfejlesztési Program részeként a fiatal, 18 és 40 év közötti gazdálkodók egy 37,75 milliárdos keretből igényelhetnek. Várhatóan 3000 db támogatási kérelem részesül majd pozitív elbírálásban. Az Agrárágazat januári számában a lap pályázati szakértői rámutatnak: a nagy népszerűségnek örvendő támogatási lehetőség benyújtása előtt érdemes ügyelni az értékelési szempontokra. Döntő, hogy ki és milyen esélyek mellett tud részt venni a pályázaton a rendelkezésre álló forrás, a korábbi rendszerhez képest bekövetkező jogosultságot eredményező változások, a túligénylés és így az alacsonyabb nyerési arányok figyelembe vétele mellett.

Egy biztos: aki nyer, az durván 12,5-12,6 millió forintos (40 ezer eurós) támogatást szerez. A fiatalgazda-pályázatok népszerűségét az összeg mellett több érv is indokolja. Egyrészt az üzleti terv keretében vállalt tevékenységhez a pénz szabadon felhasználható, lehet belőle használt gépet, járművet venni, építkezni és épületet felújítani, ingatlant és termőföldet venni, sőt, működési költségeket finanszírozni. A fiatalgazda-pályázatok adminisztrációja is szerethető: az egyszerűsített elszámolási révén nem kell a kifizetési igényléshez benyújtani a költségigazoló dokumentumokat.