fbpx

„A Rapid vetése egyszerűen frenetikus!”

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 szeptember 01.

vallja ezt Császi László, a Berettyómenti Zrt. tulajdonos vezérigazgatója.

A cég Hajdú-Bihar megyében, Esztár és környékén gazdálkodik. Területeink meglehetősen heterogének: a homokos területtől egészen a nagyon kötött talajig minden előfordul. 1100 hektár saját és körülbelül ugyanekkora szolgáltatást nyújtunk a termelőknek. Ezen kívül van 370 darab holstein-fríz szarvasmarhánk és 100 darabos anyatehenes magyar tarka állományunk is.. Ebből fakadóan a növénytermesztésünk illeszkedik a szarvasmarha-állományunk kiszolgálásához. Vetésforgónkban őszi búza, őszi árpa, kukorica, napraforgó, őszi káposztarepce, emellett a szálastakarmányok és a siló szenázs növények is megjelennek, illetve minimálisan csemegekukoricával is foglalkozunk mutatta be a zrt tevékenységét Császi László.

Hogyan került kapcsolatban a Väderstad márkával?

– Egyrészt a Vaderstad Kft. ügyvezetője, Kalmár Tibor évfolyamtársam volt, így elég régi az ismertségünk. A másik az a munkagép portfólió, amit a Väderstad márka nyújt a termelőknek. Ami még nagyon szimpatikus nálunk, hogy mindig van demózásra lehetőség. Nagyon fontosnak tartom, hogy saját területen a mi gépkezelőinkkel a mi adottságainknak megfelelően lássam, hogy melyik gép mire képes. Az üzleti kapcsolat 2007-ben indult. Ekkor volt ugye az első komoly gépbeszerzési támogatás. Nos, mi is álmodtunk egy nagyobbat, és így vágtunk bele a fejlesztésbe. Akkoriban meglehetősen leromlott gépparkkal rendelkeztünk… Első körben 3 gépet vásároltunk a márkától: egy NZ Aggressive 600-as kombinátort és hozzá egy Rollex 620-as Crosskill gyűrűvel ellátott hengert. A kombinátoron van egy vonópad, ami lehetőséget adott arra, hogy mögé tegyük a Rollexet. Így gyakorlatilag még inkább egymenetben tudtunk vetőágyakat, talajokat előkészíteni. A harmadik gép pedig egy Rapid 400S típusú gabonavetőgép volt. Így állt össze az induló Väderstad csomagunk. Számunkra ez hatalmas váltás volt. Mind az összes elsőkörös gépünk a mai napig makulátlanul működik, napi használatban vannak. Még most is olyan kiváló munkát végeznek, mint 13 éve!

Milyen gépeket vásárolt még a márkától?

– 2010-ben a 650-es Carrier szintén úgy került a gazdaságba, hogy demózott nálunk. Mivel abban az időben nem volt pályázati lehetőség, így ezt a demós gépet vettük meg. Ez is jó döntés volt, azóta itt teszi a dolgát. Ehhez vásároltunk 2017-ben még egy 650-es Carriert. Itt már előre léptünk, illetve a gyártó is fejlesztett, hiszen ezt már az úgynevezett CrossCutterrel vásároltuk meg, ami a szármaradványok miatt nagyon jó választás volt, főleg a napraforgónál és a repcénél lényegesen jobb munkát készített, mint az elődje. Ebben az évben jött egy 940-es Rexius henger is. Felénk viszonylag kevesen termesztenek repcét, mi az egyik meghatározó repcetermesztők vagyunk a megyében, és borzasztó fontos ennél a kultúránál az őszi magágy minősége! Ebben az elmúl száraz időszakban bőven voltak problémáink, számunkra a Rexius hozta meg az áttörést. Tavaly pedig a Rapid is társat kapott, ami már biodrill vetőegységgel érkezett. Szintén a repcevetés kapcsán került előtérbe, hiszen így egy komfortosabb kényelmesebb magtartály áll rendelkezésünkre. A Rapid vetése egyszerűen frenetikus, amit ez a gép tud, az valami csoda! Különösen száraz viszonyok között érezhető a hatalmas előnye.

Mi a véleménye a márkáról és a forgalmazóról?

– Véleményem szerint a jövő a fejlődés arról szól, hogy a talajmunka, talajművelés egyre nagyobb és fontosabb szerepet kap. Itt már igazán a finomhangolásoké a főszerep, hogy még precízebben még alaposabban tevékenykedjünk. Nos, a Väderstad kiválóan igazodik fejlesztéseivel a kor elvárásaihoz. Zárszóként megjegyezném, hogy üzletkötéskor nem kizárólag csak eladni akarnak egy aktuális vevőjelöltnek, hanem érezhetően a hosszú távú partnerségben gondolkodnak.