Ha ezzel arat, megúszhatja a géptüzet

A betakarítógép-tüzek legtöbbjét műszaki hiba okozza, és mire a tűzoltók kiérkeznek, gyakran késő. Most egy magyar fejlesztés kínál ügyes megoldást.

Sok gép és föld leég

A műszaki meghibásodásból keletkező tüzek az aratási, bálázási munkák vége felé közeledve egyre nagyobb számban jelennek meg. A betakarítógépek mintegy 7%-a gyullad ki évente, és 10%-uk csaknem teljesen leég. A gazdák kára hazánkban milliárdos nagyságrendű – a gépben esett kár mellett az utóbbi 5 év 115 410 tűzesete során 4100 hektár tarló és 1145 hektár gabona égett le.


Aratási tüzek Magyarországon 2015-ben (kék) és 2016-ban (piros)

Kétperces(!) mentési idő

A porral oltók sok esetben alkalmatlanok a tűz megfékezésére. A tűzoltókat évi 250-550 betakarítással kapcsolatos tűzhöz hívták ki, de ez a fajta segítség a legjobb esetben is 15-30 perc között tud kiérni a helyszínre, ami gyakran túl késő. A probléma megoldására fejlesztette ki a Fields Fireman azt az oltóberendezést, ami a tűz észlelésétől számított egy-két percen belül a helyszínen van, 700 liter oltóvizet tartalmaz, amivel 18 percen keresztül tud megfelelő nyomáson vizet biztosítani. A traktor első vonószárára csatlakoztatva a nagyságtól függően 1200 kg tömegű berendezés pótsúlyként is szolgál. A tűzoltáson túl felhasználható a gépre vagy a közútra jutott sár eltávolítására.

Hivatalos minősítés

A cég igazgatója, Széplaki Tamás bejelentette, hogy a saját fejlesztésű, hatékony oltóberendezést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által hivatalosan engedélyezett termékké nyilvánította. lett. Idén a piacon is bevezettük a Fields Fireman oltóberendezést, így más gazdák is fel tudnak készülni a biztonságos betakarításra.

(forrás: fieldsfireman.hu)

Tartalom közti banner a cikk végére
no