fbpx

Harcoljon IRTEC öntözőberendezésekkel az aszály ellen!

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 02.

Az elmúlt év tapasztalata, valamint a 2012-re prognosztizált csapadékszegény, aszályos időjárás arra készteti a gazdálkodókat, hogy öntözéssel pótolják a haszonnövények fejlődéséhez nélkülözhetetlen vízmennyiséget, mely alapfeltétele a jó termésnek. A probléma megoldására kínálnak megoldást a SZEGÁNA Kft. által forgalmazott IRTEC öntöződobok, konzolok, vízágyúk és szivattyúk.

Az olasz IRTEC S.p.A. vállalat 1978 óta gyárt öntözőberendezéseket, melyek fejlesztései magukban hordozzák több évtized tapasztalatait.

A világ több mint 160 pontjára szállítja termékeit a gyár, így igen jelentős szerepet tölt be ezen piaci szegmensben.

 

Csévélődobos öntözőberendezések

A csévélődobos öntözőkre általánosan jellemző az erős alváz, melyek porfestett vagy tűzi horganyzott kivitelben, – a legkisebb FBT széria kivételével – dobfordítással készülnek.

A dobok forgatása kézzel, mechanikusan láncáttétellel vagy hidraulikus úton lehetséges.

A csövek anyaga nagy ellenállású speciális polietilén keverék.

A dobok meghajtása 1, 3, 4 vagy 6 fokozatú hajtóművön keresztül történik egy különleges alumínium ötvözetből előállított turbina segítségével.

A turbina by-pass szeleppel és sebességkiegyenlítővel már igen alacsony nyomáson és folyadékmennyiséggel is képes optimálisan üzemelni.

Az öntözőcső behúzására lehetőség van opcióként akár dízel- vagy benzinmotorral hajtott hidromotor segítségével, mint opció.

Sebességkiegyenlítés lehetséges mechanikusan vagy elektromos úton, számítógép vezérléssel.

Ez utóbbi esetben rendelhető az akkumulátor töltéséhez szolárpanel is.

Említést érdemel egy további opciós felszereltség, a GSM technológia is, mely lehetővé teszi a felhasználónak az öntözés távirányítással történő felügyeletét, beállítását és indítását.

A típusválasztékról elmondható,hogy a gyártó a parkgondozástól a mezőgazdasági nagyüzemekig kínál termékeket.

A 14 alapkonstrukcióból 190 különböző típusváltozat állítható össze, melyek a rendelkezésre álló opciók sokaságával tovább variálhatók a felhasználási területnek megfelelően.

A polietilén öntözőcsövek 40-140 mm átmérőig valamint 130- 750 méterhosszig érhetőek el.

 

 

Vízágyúk és konzolok

Minden öntöződob alaptartozéka egy vízágyú kocsival (típusa a dob méretének függvényében változik).

A vízágyúk 3 fúvókával, a vízágyú kocsik galvanizálva, 2, 3, 4  vagy 5 kerékkel, esetleg csúszótalppal,állítható nyomtávval, valamint szimmetrikus vagy aszimmetrikus kivitelben kerülnek leszállításra.

Természetesen az alapfelszereltségtől eltérő vízágyú is rendelhető (pl. állítható szögű változat).

Kertészeti kultúráknál rendelkezésre állnak az IRTEC öntöző konzoljai, melyek finomabb cseppméretük és intenzitásuk miatt kíméletesebb öntözést biztosítanak a növényeknek.

Ezen konzolok huzalfeszítésűek.

Különböző méretű fúvókákkal, valamint 19 m-től 50 m munkaszélességig rendelhetőek.

 

 

Szivattyúk

Az öntözőrendszerek fontos elemei a szivattyúk, melyek szintén megtalálhatók az IRTEC palettáján.

Készülnek traktorral hajtott kivitelek melyek teljesítménye 600 – 6.000 liter/perc,maximális nyomása pedig típustól függően 2-13,8 bar lehet.

Az önálló motorral(Iveco, John Deere, Lombardini) szerelt szivattyú aggregátok 5-250 LE teljesítményűek,vízhozamuk széles tartományt ölel fel.

Amennyiben a fenti információk felkeltették az érdeklődését, és úgy dönt, hogy a talajból hiányzó nedvességpótlását nem a szeszélyes és sokszor kiszámíthatatlan időjárásra bízza, kérem tekintse meg a teljes kínálatot a www.szegana.hu honlapon!

 

 

Sebesi István