fbpx

A Csabagyöngyével megkezdődött a szőlőszüret

Írta: Csomor Zsolt - 2019 augusztus 13.

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével megkezdődött a szüret Magyarországon. Ebből a fajtából szeptemberre már lesz bor.

Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy félszáz termelőtől 300 ezer kilogramm szőlőt vásárol fel, amit badacsonyörsi központjában dolgoz fel, ismertette Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros Csabagyöngye-ültetvényén. Az idei szüret a tavalyinál 3 héttel, az átlagosnál pedig 1 héttel később kezdődött, mert a megszokottnál hidegebb, esős májusi időjárás kedvezőtlenül befolyásolta a szőlő fejlődését, adta hírül az MTI.

A Balatonboglári borvidékhez tartozó Somogy megyei Ordacsehiben szüretelt hibrid szőlőfajtából, reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös és leginkább a budapesti régióban élő fiatalok körében kedvelt bor palackjai várhatóan már szeptember elején a boltok polcaira kerülnek.

Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója elmondta, hogy a cégnek 200 hektár saját tulajdonú szőlőültetvénye van, s ugyanekkora integrált termelői területen nyújtanak teljeskörű szolgáltatást. Idén 5 ezer tonna szőlőt szüretelnek, ami 250 kamionnyi mennyiségnek felel meg. Ehhez 3 nagyteljesítményű saját, valamint kettő bérelt szüretelőkombájnt használnak.

A Csabagyöngye után az Irsai Olivér szürete következik, ebből a fajtából 5 településen ezer tonnát szednek le. Tavaszi József hozzátette, hogy a kombájnok éjjel-nappal dolgoznak majd, hogy a szőlő legkésőbb délelőtt 11 óráig a borászati üzemekbe érjen, hogy ne melegedjen fel, mert ez feltétele a minél gyümölcsösebb, frissebb és illatosabb borok készítésének.