fbpx

Hatalmasat javult ez a géppark-állomány

Írta: Kohout Zoltán - 2019 szeptember 20.

Tíz év alatt csaknem négyszeres a pozitív irányú változás aránya.

Minden gazdaság jelentős összegeket fordít növényvédő szerekre és azok kijuttatás-technikájára – nem mindegy tehát, milyen állapotú gépekkel történik ez a beavatkozás.

Ráfért a szigor

A 100 dm3-nél nagyobb tartállyal felszerelt permetezőgépek időszakos 2 évenkénti felülvizsgálata 2005 óta kötelező Magyarországon. A törvény bevezetése után a Keszthelyi Műszaki Tanszék elsősorban a Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálatok és egyéni gazdaságok számára végzett rendszeres vizsgálatokat. A törvényben előírt felülvizsgálatok előtti időszakban, 1997-től 2007-ig a vizsgát gépek 36%-a szántóföldi 24%-a kertészeti és 40%-a speciális gép volt. Az első tíz év tapasztalatai azt mutatták, hogy a vizsgálati szabványban előírt követelményeknek csupán a gépek 16%-a felelt meg – írja az Agrárágazat szakfolyóirat hamarosan megjelenő, októberi száma.

Leginkább a szórókeret

A 2007-2016 közötti időszak vizsgálati eredményei már azt mutatják, hogy a gépellenőrzések pozitív hatást gyakoroltak a géppark állapotára: a vizsgálatokon megfelelt gépek aránya csaknem 60%-ra javult. A nem megfelelt gépek halmazában a szántóföldi gépek aránya 89%, a kertészeti gépeké 67% volt. A legnagyobb arányban a szórószerkezet hiányosságai (25%), armatúrák, nyomásmérők (13%), vezetékrendszer (10%), szóráskép (13%) hibái fordultak elő. A hazai vizsgálati eredményeket egyébként összevetették a németországiakkal is. Ott a 60-as évek óta végzik a felülvizsgálatokat önkéntes, majd 1993 óta kötelező jelleggel, és azt találták, hogy ott is nagyobb a nem megfelelő gépek aránya, de megfelelőké 40%.

Ezért is fontos

A nagyobb területtel rendelkező gazdaságok növényvédőszer-kiadásai – beleértve nemcsak az inputanyagot, hanem a kijuttatáshoz használt műszaki apparátus egészét – sok millió forintra rúgnak minden évben. A permetezés kulcsfontosságú elemei a fúvóka és a szórókeret – ha ezek nem kellően tiszták, jó állapotúak, akkor a drága alapanyag és a költséges műveletek sem érik el a tőlük elvárt hatást, hatékonyságot. Ezért is fogható fel megtérülő megelőző beruházásnak a permetezőgépek műszaki felülvizsgálata és akár például egy komplett fúvókacsere: ezek a kiadások a növényvédelmi költségek töredékébe kerülnek csupán…

(További hasznos, érdekes információk az Agrárágazat októberi számában!)