fbpx

Átadták „Az év tanyája” díjat

Írta: Csomor Zsolt - 2018 december 11.

Az idei Év tanyája díjra 15 tanyagazdaság pályázott, amelyekre mintegy 10 ezer szavazat érkezett. A tanyagazdáknak köszönhetően a magyar tanya a hungarikumok sorába emelkedhetett.

Az Év tanyája díj alapítójának szándéka Magyarország legszebb tanyáinak és mintaértékű fejlesztéseinek bemutatása, mondta Nagy István agrárminiszter a díjátadáson. Ez a célkitűzés motiválta az agrártárcát 2011-ben is a tanyafejlesztési program kialakításakor, amit idén ismét meghirdettek. A rendelkezésre álló 1,23 milliárd forintból mintegy 200 millió forint jut a települési és térségi fejlesztések támogatására, 637 millió forint a tanyák és a tanyás térségek megőrzésére, fejlesztésére, a tanyagazdaságok indítására és fejlesztésére. Emellett 300 millió forintot biztosít a tárca a tanyai lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre.

A tanyagazdáknak köszönhetően a magyar tanya a hungarikumok sorába emelkedhetett. A tárca szeretné, hogy a magyar tanyák a tájat és térséget meghatározó tájképi, építészeti, néprajzi és kulturális szerepüket, illetve termelési, gazdasági és életpotenciáljukat újra betöltsék. Az agrárium közösségfejlesztő erővel is rendelkezik: a magyar gazdák tagjai egy olyan nagy családnak, amely munkája és tevékenysége révén magas hozzáadott értékkel járul hozzá Magyarország gazdasági növekedéséhez.

Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a díjátadón elmondta, hogy az elismeréssel azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazzák, amelyek példás módon ügyelnek a tanyájuk kialakítására, fejlesztésére úgy, hogy közben kiemelt figyelmet fordítanak a természeti környezet megőrzésére, a tájra, az adott térség kulturális és építészeti értékeire, s gazdasági hagyományaira. Örvendetesnek nevezte, hogy az idei díjra a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni tanyagazdaságok. A versenyre mintegy 10 ezer szavazat érkezett a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. közösségi oldalán közzétett közönségszavazáson.

A díjra az idén 15 tanyagazdaság pályázott. Nagy István és Kis Miklós Zsolt az oklevelek mellett négy kategóriában adott át díjat: az Év Hagyományőrző Tanyája díjat Reisz József, a Natúr-Életmód Tanya gazdája kapta. Az Év Határon túli tanyája díjban a szerbiai Adáról érkező Csincsik Edit tanyagazda, míg az Év Tanyagazdasága díjban Gyurákovics András mórahalmi tanyagazda részesült. A közönségszavazás nyertesének járó díjat Bartolák Mária, a békéscsabai Haluskaház tanyagazdája és Molnár István, tarhosi tanyagazda vehette át.