Hatékony szárzúzó-mulcsozógépek a szőlő- és gyümölcsültetvényekben

Borítókép

A kertészeti ültetvények soraiban-sorközeiben található gyomnövények és a szőlővenyigék vagy gyümölcsfa-nyesedékek felaprítására, zúzására, azok talajfelszínén való szétterítésére, esetleges rendre-rakására a különböző kialakítású szárzúzó-mulcsozógépek alkalmasak. A szárzúzás és a mulcsozás műveletei ma már a korszerű mezőgazdaság fontos elemeinek tekinthetők, mivel segítségükkel jelentősen kisebb a növényvédőszer-felhasználás, a gazdálkodás környezetbarát és jobban fenntartható, a talaj termékenysége pedig növekszik.


Gramegna T2 + D88 szőlőültetvény sorközmulcsozó kétoldali kitérő tőközkaszákkal

Bonyolult sokféleség

A különböző sorszélességű szőlő-gyümölcsültetvényekben végzendő szárzúzási-mulcsozási műveletek még bonyolultabbak, mint amelyeket a szántóföldön kell végrehajtani. Az eltérő feladatok elvégzésére igen sokféle szárzúzó-mulcsozó gépváltozatot alakítottak ki, illetve számos gépkonstrukció közül lehet választani. A mulcsozással a talaj lassabban szárad ki, tovább megtartja a nedvességet, a gyomnövények kevésbé tudnak a felszínre törni, valamint véd a talajerózió ellen is. A következőkben olyan szárzúzó- és mulcsozógépek kerülnek bemutatásra, amelyekkel a különböző sortávolságú ültetvények mulcsozási munkái kedvező munkaminőséggel és nagy hatékonysággal elvégezhetők.


Braun Alpha Sensotronic mulcsozó

Kifinomultan masszív

A német Braun Maschinenbau GmbH által gyártott, két függőleges tengelyű rotációs kaszaszerkezettel rendelkező mulcsozókat kifejezetten a szőlő és gyümölcsültetvények sorközeiben végzendő művelési-ápolási munkákhoz tervezték. Megbízható, masszív szerkezetüknek köszönhetően hosszú élettartamúak, használatukkal a különböző sortávolságú ültetvények sorközeinek művelése, gondozása könnyen megoldható. A Braun moduláris rendszerben készülő mellső és/vagy hátsó függesztésű mulcsozói családelven épülnek fel, közöttük a fix munkaszélességű Avant (1000-1100-1200 mm) és az Avant Duplex (14001500-1600 mm munkaszélességű) típusok, valamint a hidraulikusan állítható – 1100-1400/1900-2500 mm közötti munkaszélességű –, Alpha 2000 típusú mulcsozók is megtalálhatók.


Humus-Mulchgeräte SHF mulcsozó

Az Alpha 2000 Sensotronica Braun mulcsozók családjának „legkifinomultabb” tagja. Érzékelői segítségével az oldalelemei munka közben 250 mm-rel tudnak kinyílni, illetve becsukódni. Az Alpha Sensotronic mulcsozó a teraszos művelésű ültetvényekben kifejezetten hasznos, mivel mindkét oldala külön-külön is automatikus sortávolság érzékelésre állítható. A megváltoztatható munkaszékességeket a rotációs kaszaszerkezetek függőleges tengelyei között módosítható távolságok biztosítják. A Braun Alpha 2000 Sensotronic mulcsozó gépeinek üzemeltetése – Kat I és Kat II függesztő szerkezettel rendelkező – 30-60 kW közötti teljesítményű erőgépeket igényel.


Van Wamel TKF-200 mellső függesztésű mulcsozó

Óvatosan, tisztán

A szintén német „humus” Maschinenfabrik Bermatingen GmbH & Co. KG által gyártott, SHF típusú, mellső-/hátsó függesztésű, függőleges tengelyű rotációs mulcsozókat előnyösen a gyümölcsültetvényekben használhatják a termelők. Ezek a „lapos” építésű (max. 32 cm magasságú) és sima lemezfelületű burkolattal rendelkező mulcsozók még az alacsonyan lógó ágak alatt is könnyen átcsúsznak anélkül, hogy gallyakban vagy a gyümölcsökben károkat okoznának. Az SHF sorozat gépei – három- vagy négy függőleges rotációs kaszával kialakított kivitelekben – 215 és 230 cm munkaszélességekben érhetők el, üzemeltetésük mindössze 30-35 kW teljesítményű (540-750 vagy 1000 min-1 fordulatszámon üzemelő TLT-vel rendelkező) erőgépet igényel. A rotoronként kétkéses rotációs kaszák speciális kialakítású pengéinek átfedése, a forgórészek késeinek megválaszthatósága és a kések lépcsős kialakítása nagy vágási átfedést, valamint tiszta vágást eredményez. A mulcsozók különleges kialakításnak köszönhetően könnyű belépni/kilépni az egyes művelt sávokból. A munkagép csatlakoztatása jól illeszkedik az üzemeltető erőgéphez, aminek előnyös hatása van a tömegeloszlásra és kisebb fordulási sugárra.


Berti BF per S ültetvény szárzúzó gép


Müthing MU-O Vario szárzúzó gyümölcsültetvényekhez


Müthing MU-W szőlőültetvény szárzúzó

A holland Van Wamel B.V. a gyümölcsültetvények sorközeiben alkalmazható, rotációs mulcsozóinak sorozatát a mellső függesztésű TKF-200 és a hátsó függesztésű TKR-230 modellekkel bővítette. Az új, függőleges tengelyű rotációs kaszák munkaszélessége fix, 200 cm vagy 230 cm. A mulcsozó kaszák rövid építésűek, kompakt kialakításúak, és nagyon szorosan illeszkednek az üzemeltető erőgéphez azért, hogy a gyümölcsültetvények sorközeiben hatékonyan működhessenek.


Orrizonti DMS hidraulikus oldalkasza

A mulcsozók vágási magassága – a mellső önbeálló kerekek és a hátul elhelyezett (74 cm széles) tömörítő henger segítségével – 4-10 cm között állítható be. A traktor TLT-jéről, 540 min-1 fordulatszámon működtetett, rugalmas ékszíjhajtással meghajtott mulcsozógépek minimális Berti BF per S ültetvény szárzúzó gép Van Wamel TKF-200 mellső függesztésű mulcsozóMüthing MU-O Vario szárzúzó gyümölcsültetvényekhezMüthing MU-W szőlőültetvény szárzúzó teljesítményigénye 22-29 kW (30-40 LE) közötti. A négy forgórészes és rotoronként kétkéses rotációs kaszák kompakt, extra szilárd vázkialakítása biztonságos és üzemzavarmentes működést biztosít. Ezek a speciális, a gyümölcsültetvényekben alkalmazható mulcsozók négy-négy rövid késpengével vannak felszerelve. A bal oldali kések balra forognak, a két jobb oldali késpenge pedig jobbra forog, ami a levágott mulcsanyag tiszta vágását és egyenletes eloszlását biztosítja a gép hátsó részén, illetve (megválaszthatóan) a gép bal/jobb oldalán.

Venyige- és nyesedékzúzás

Az olasz Berti srl. gyártmányú, vízszintes tengelyű, BF/S sorozatú szárzúzógépek a szőlő- és gyümölcsültetvények sorközeiben található fűfélék, gyomnövények levágására, felaprítására és a talajfelszínen történő elterítésére, illetve az ültetvények (max. Ø 50-60 mm vastag) venyige- és gyümölcsfa-nyesedékeinek zúzására-aprítására alkalmasak. A 40-80 LE teljesítményű erőgépekhez kialakított, 135-200 cm közötti munkaszélességű BF/S sorozatú függesztett szárzúzó gépek öt tagból állnak, és a jobboldalukra hidraulikusan kitolható üzemeltetést is lehetővé tesznek. A hidraulikus oldaleltolás az oszlopok és a tőkék vagy a gyümölcsfák között lehetséges munkavégzésüket biztosítja. A vágási magasság beállítását a csúszótalpak és a hátsó (139 mm átmérőjű) acélhenger segíti elő. A lemezburkolatok 40 mm vastagságúak, a rájuk rögzített ellen-késsor javítja a vágás minőségét, kisebb és egyenletesebb szecskahosszméretet biztosít, ezek mellett a zúzott anyag (mulcsképző) talajtakaró-hatása is jobban érvényesül. A vízszintes zúzótengely (forgórész) meghajtását a gépek bal oldalán elhelyezett, automatikus feszítésű, 3 vagy 4 soros bordás ékszíjakkal biztosítják. A zúzótengely – a végzendő munkák nehézségétől függően – kombinált (egyenes+hajlított) késekkel vagy kalapácskésekkel is felszerelhető.

Egy specialista megoldásai

A mintegy 30 különböző alaptípusú szárzúzó-mulcsozó gépet gyártó német specialista, a Müthing a szőlőültetvények sorközeinek műveléséhez elsősorban az MU-W, a gyümölcsültetvények sorközeinek ápolásához a MU-O Vario sorozatú gépeit ajánlja. A gépeken kettős függesztőszerkezeteket és szabadonfutós, átmenő tengelyű hajtóműveket alakítottak ki, így a szárzúzók az erőgépek mellső- vagy a hátsó függesztő berendezéseire felkapcsolva is üzemeltethetők. A vízszintes zúzótengelyen a kalapácsos lengőkések spirálvonal mentén, csuklósan vannak rögzítve. A szárzúzó gépsorozatok közül az MU-W sorozat 120-200 cm között 7 változatban, a négy változatban készülő MU-O Vario gépek 180-250 cm közötti munkaszélességekkel rendelkeznek, így a keskeny- vagy széles sortávolságú ültetvények sorközeibe kedvezően beilleszthetők. A szimmetrikus felfüggesztésű szárzúzó gépek a jobb oldalra – 56 cm-re – mechanikusan kitolhatók (opcióban hidraulikus kitolású gépváltozataik vannak!), így pl. a gyümölcsfák sorainak vonalaiban is végezhetnek zúzási-mulcsozási munkákat, illetve velük a nehezebben megközelíthető helyek is elérhetővé vállnak. Az MU-W sorozat szárzúzógépei 40-90 LE, az MU-O Vario sorozat gépei 90-130 LE teljesítményű (540/1000 min-1 TLT fordulatszámmal rendelkező) erőgépeket igényelnek.

A különböző szárzúzó-mulcsozó gépek hasznos és fontos kiegészítő berendezése az oldalra kihelyezett, hidraulikus meghajtású, függőleges tengelyű, tárcsás kaszaszerkezet, amellyel lehetővé válik a gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben az aljnövényzet tőközi kaszálása, karbantartása. Az oldalsó elhelyezkedésű rotációs kaszák egyes gyártmányoknál önálló üzemeltetést is lehetővé tesznek, más gyártmányoknál azok a szárzúzókra szerelhetők fel. A szárzúzóra szerelt hidraulikus oldalkasza kitérő mozgatása a hidraulikus hajtást vezérlő berendezés segítségével valósul meg, így biztosítva a szőlőtőkék/fatörzsek közötti megbízható munkavégzést. A kasza különleges kialakítású lemezburkolattal rendelkezik, amely a lekaszált anyagot irányítottan teríti a talajra. A különböző beállításoktól függően a tárcsás oldalkasza elmozog – ezáltal kikerüli az akadályokat –, majd visszatér eredeti helyzetébe. Az oldalkasza alkalmazásával elkerülhető a két menetben történő munkavégzés, valamint az indokolatlan (sorközi) növényvédőszer-használat. Így is csökkenthetők a műveleti költségek és a munkaidő-ráfordítás, illetve a gyümölcsösök és a szőlőültetvények környezetbarát művelésével a környezetet is jobban megóvható.

Dr. Fűzy József

Tartalom közti banner a cikk végére
no