fbpx

Väderstad Tempo a vetés záloga

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 21.

Korábban a kertészet volt a gazdaság fő profilja, azonban mára ezen ágazatot megszüntettük, jelenleg a klasszikus szántóföldi növényeket termesztjük, azaz kukoricát, búzát, napraforgót és káposztarepcét. Talajadottságaink tekintetében nem panaszkodhatunk az egyhangúságra, a futóhomoktól a szikes talajig minden megtalálható a területeinken, sajnos sok esetben még egy táblán belül is változatos adottságok fogadnak minket. Emellett másik nagy kihívás, hogy Magyarország e területe csapadék-mennyiség tekintetében talán a legszegényebb és csapadékeloszlása sem tekinthető optimálisnak.

Väderstad Tempo a vetés záloga

Mesélne arról, hogy miért a TEMPO T6 vetőgépre esett a választása?

Lényegében 2007-ben kezdődött a Väderstad magyarországi leányvállalatával a kapcsolatunk, akkor egy RAPID vetőgépet vásároltunk. 2009-ben egy CULTUS került a gazdaságba, majd 2012-ben egy NZA kombinátorral gyarapodtunk. A gyártóval való kitűnő kapcsolat, és a 7 éves pozitív tapasztalat miatt is figyelemmel kísértük az innovatív technológiai megoldásokat felvonultató TEMPO szemenkénti vetőgép fejlesztését, valamint annak munkáját. Olyan gépet kerestünk, ami nagyobb sebesség mellet is pontos vetést produkál, így kevesebb időt kell kint töltenünk a területen, és optimális időben tudjuk elvégezni a vetést. A TEMPO vontatott típusa már piacon volt, de a táblaméreteink miatt nekünk optimálisabbnak tűnt a TEMPO T 6 soros függesztett szemenkénti vetőgép.

Megosztaná az üzemeltetési tapasztalatait?

Tavasszal már vele vetettük a napraforgót és a kukoricát, lényegében 1 évet dolgozott és 180 hektáron bizonyított. Ez idő alatt mindössze csak egyszer kellett megállni a vetéssel egy kisebb meghibásodás miatt, természetesen, ahogy lenni szokott, szombat délután. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy a Väderstad szervízhálózata is dicséretet érdemel, hiszen még aznap este 9 órára ott volt nálunk az üzletkötőnk az új alkatrésszel. Nagyon kevés gépgyártó van, akiről ez a rugalmasság elmondható.

A vetéssel egy menetben az erőgép fronthidraulikáján egy tömörítő hengert is üzemeltetek, így a traktor kapacitása miatt „csak” 13km/h vetési sebességet tudok elérni. A vetésellenőrző szerint a napraforgó és a kukorica esetén is 97-99%-os pontossággal dolgozott a TEMPO. Ellenőriztem a soronkénti kihagyást és a duplavetést is, 6-ból általában 3 sor 100%-on dolgozott. Egyik táblán kipróbáltam a vetést henger nélkül is, nagyobb sebességgel és a TEMPO 19 km/h-ig is pontosan dolgozott. Megnyugtató számunkra, hogy egy csapadékos tavaszon, amikor a vetési idő lerövidül, számítani lehet a TEMPO kivételes terület-teljesítményére. A vetőgép után a kelés egyöntetű, robbanásszerű volt az egész táblán, még azon az egy meneten is, ahol próbaként „sietősebbre” vettem a vetést.

Kiknek ajánlaná a Väderstad TEMPO szemenkénti vetőgépet?

Elsősorban a nagyobb gazdaságok részére, ahol a területteljesítmény meghatározó szempont. Bár a gazdaságunkat inkább a közepes kategóriába sorolnám, mégis úgy gondoljuk, hogy a TEMPO-val elérhető vetésminőségnek köszönhetően realizálható bevételtöbbletre tekintettel jó döntés volt a TEMPO. A TEMPO kivételesen pontos vetésképének köszönhetően az idei évben napraforgóból olyan magas termésátlagot értünk el, amilyet korábban nem tudtunk realizálni a csapadékszegény, heterogén talajú Jászságban.

Gratulálok, Ön lett a Väderstad Award 2013 ezüstérmese! Mondana pár szót a versenyről?

A Väderstad részéről ezt a díjat egy egyedülálló és előremutató kezdeményezésnek tartottam. Egy szakmailag elismert zsűritől pozitív visszacsatolást kapni arról, hogy a gazdálkodásom jó irányba halad, nagyon pozitív érzés, amiben a díjnak köszönhetően részesültem is. A Svéd tanulmányút és az Agritechnika kiállításon való részvétel Hannoverben szakmailag egy kivételes lehetőség számomra.

Röviden összefoglalná, milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

A 7 éve tartó kiváló üzleti kapcsolatunk önmagáért beszél. A titok szerintem elsősorban a Väderstad családias jellegében rejlik, illetve abban, hogy az üzlet megkötése után is mindenben a segítségünkre vannak. Bármilyen felmerülő probléma esetén a kifogások helyett a megoldásra törekednek.