fbpx

Hogyan kapcsolható be a lovak sebesség génje? Ismét előadókörútra indult az Alltech

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 02.

Egy felmérés alapján a világ takarmánytermelése elérte a 873 millió tonnát. Ázsia országai 305 millió tonna mennyiséget állítanak elő, közte Kína,amely egymaga 175 milliót. Ázsiát Európa követi 200 millióval, Észak-Amerika termelése 185 millió, Latin-Amerikáé 125 millió és végül Közel-Keleté és Afrikáé 47 millió.

Az állatok tekintetében a baromfi takarmány az előállított mennyiség 44 százalékát teszi ki, amely összefüggésben lehet a fehér hús árával, egészségességével és a vele kapcsolatos vallási preferenciákkal.

Számítások szerint a kérődzőek takarmánymennyisége több mint 220 millió tonna, ezen felül hasonló mennyiségben etetnek szilázst vagy szálastakarmányt.

A sertés és lótakarmányok, valamint a kedvenc állatok tápjait illetően évek óta nincs növekedés, ellenben az akvakultúra a takarmányipar leggyorsabban növekvő szektora a csaknem 30 millió tonnás mennyiségével.

S mivel 2012-ben 7 milliárd embert kell élelmiszerrel ellátni, 2050-ben várhatóan 9 milliárdot,egyértelmű – hangzott el az Alltech Budapesten tartott előadásán -, hogy a hatékony hús- tej- és tojástermelés még soha nem volt olyan fontos, mint ma.

 

 

Az Alltech 26. Európai Előadó Körút magyarországi állomásán a programozott takarmányozástól kezdve az epigenetikán át, illetve az algák takarmányozásban való felhasználásáról esett szó.

A jövő alakításában a mezőgazdaság várhatóan óriási szerepet játszik majd,mivel a termelőknek meg kell birkózniuk a világ robbanásszerűen növekvőnépességének élelmezésével, miközben törődni kell a csökkenő erőforrások és a környezetvédelmi aggályok jelentette problémákkal.

 

A kutatók szerint 2050-re meg kell duplázni a világ élelmiszer termelését annak érdekében, hogy a tömeges éhezést elkerüljük.

Egészségügyi felmérések alapján a világ népességének 23 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, illetve 80 százaléka alul vagy rosszul táplált, de számos országban küzdenek az elhízással.

Túlzottan csak etetni akarják a népességet, ahelyett, hogy táplálnánk.

Elharapódzott az elhízás, például minden tíz ír gyerek közül 4 túlsúlyos, egyel hízott.

A felnőtt lakosság körében pedig az elhízás több esetben vezet halálhoz, mint az éhezés.

A mezőgazdaság eredményeiről szóló üzenetek nehezebben jutnak el a fogyasztókhoz, mint a zöldmozgalmaké? – állította Sheelagh Pentony, az Alltech nemzetközi menedzsere.

Hogy csökkentsék az agrárium és a fogyasztók közötti információs szakadékot? ezért többek között az Alltech a 4-12 év közötti gyerekek körében ismeretterjesztő módon népszerűsíti az állatok nevelését, illetve bemutatják, hogy az agrártermelők miként védik a környezetet.

A jövőről, vagyis a programozott takarmányozásról Jules Taylor-Pickard, alkalmazásfejlesztési csoportvezető vázolt fel számos érdekes kutatási eredményt.

Mint mondta, táplálkozási forradalmat élünk, hiszen a fogyasztó kiköveteli magának a friss, változatos,tápértékben tartalmas, ízletes és biztonságos élelmiszert.

Az érem másik oldala pedig: olyan módon kell az állatokat etetni, amely ezt teljesíti, illetve a takarmányozással a költségek emelkedése nélkül ugyanakkora vagy nagyobb gyarapodást kell a gazdáknak elérni.

Az Alltech szakembere állítja, az utóbbi négy évtizedben 80 százalékban javult a hústermelés teljesítménye, s a javulás hajtóereje a genetika.

Ellenben a takarmányozásban nem tartottuk a lépést a tudománnyal.

Új innovációhoz vezet a nutrigenomika, vagyis az étrend és a gén expedíció közötti összefüggések felismerése és alkalmazása.

Ma már tudjuk, nem csak azok vagyunk, amit megeszünk,hanem azok is, amit nagyanyáink és nagyapáink megettek? – fogalmazott Jules Taylor-Pickard.

A takarmányozással irányítani lehet a gének kapcsolását, amely segít a betegségek megelőzésében, a későbbi egészségügyi kockázatok elkerülésében.

 

Állatkísérletek igazolják, hogy a takarmányozással számos területen irányítottan meghatározható az élőlények sorsa.

Takarmányozással egy csibe élete első 96 órájában 248 génjének a kifejlődése változtatható meg, amelynek hatása lesz az állat későbbi igényeire, például kevesebb lesz a foszforigénye.

Sertésnél, szarvasmarhánál javítható a hús porhanyóssága, íze, illata, frissessége, csökkenthető a főzési vesztesége illetve a hús avassága, mutatósabban néz ki a pulton, csepegés mentessé tehető stb.

A táplálkozáskutatással előállított élelmiszerprogramban jelenleg 150 étterem vesz részt, ahol 75 ezer húsmalacból készített ételeket szolgálnak fel.

Jules Taylor-Pickard úgy fogalmazott, kutyákkal és macskákkal, esetleg lovakkal is érdemes megkóstoltatni az új takarmányokat, izgalmas lenne megtudni, hogyan lehet bekapcsolni a lovak sebesség génjét.

Patrick Chalton, az Alltech frissen kinevezett európai alelnöke szerint a világnak több élelmiszerre lesz szüksége a népesség növekedése és a növekvő igények miatt, miközben a művelhető területek mérete aligha bővíthető.

Egyátlagos méretű gazdaság a korábbi 9 ember helyett ma 155 ember élelmezését termeli meg, amely hamarosan 250-300 körüli lesz.

A kutatók elé állított kihívás: hogyan segítsenek a gazdálkodóknak, milyen legyen a jövő mezőgazdasága?

A termelők, tenyésztők gyakorlati megközelítése alapján sok száz kutató dolgozik például a sertések takarmányozásán.

Cél, hogy kocánként több malac szülessen, kisebb legyen a halvaszülés, a választás előtti elhullás, hosszabb legyen a koca élettartama, kevesebb antibiotikumra legyen szükség az állatok nevelésekor stb.

Többek között Dániában a genetika és a takarmányozás eredményeinek köszönhetően már elérték a 30 darabos szaporulatot, s esélyesek a 32-re is.

Az adatok szerint nem emelkedett a mortalitás, egyenletes maradt a gyarapodás, jobb takarmányhasznosítási mutatókat értek el a korábbi időkkel összehasonlítva.

 

A holnaptechnológiája átalakíthatja a szarvasmarhatartást, a brojler-, a tenyész- és az árutojó-állományok termelékenységét is.

A baromfitermelők tevékenységének nyereségességét és fenntarthatóságát több feltétel együttese befolyásolja,közte a takarmányozás hatékonysága, az emésztőrendszer egészsége, a mikotoxinok okozta problémák kezelése, alternatív alapanyagok használata, indító tápetetése, valamint a hús és a tojás értékének növelése.

Mikotoxin-analitikában az elmúlt években a kutatók óriási előrelépést értek el.

Az eddig ismert, 200-nál több mikotoxin közül az Alltech 37-et ellenőriz(Magyarországon 4-5 gombát vizsgálnak a takarmányokban.), különös tekintettel a határérték alatti mennyiségekre, az összeadódó, együttes hatásokat állítva a figyelem középpontjába.

Helembai Jenő az analitika precizitására hívta fel a figyelmet.

A hétköznapokban a mikotoxinok együttes hatását durván alábecsülik az állattartók, igaz, a gombák együttes mechanizmusát még nem ismeri a tudomány sem eléggé.

Az Alltech tavaly avatta fel az Algae nevű algaüzemét az egyesült-államokbeli Kentucky államban.

A fejlesztés – az elképzelések alapján – nagy lehetőségeket nyithat az élelmiszerek, a takarmányok és az üzemanyagok előállításában.

A programozott természetes táplálási megoldással végzett takarmányozással várhatóan emelhető a tejelőtehenek teljesítménye is. Wisconsin államban tartanak egy tehenet, amely 32 ezer liter tejet adott.

A genetika képestehát a kiugró tejtermelő képességre, az állományban tartott állatok esetében a6-12 ezer liter azonban arra utal, hogy a genetikával nem tartja jelenleg a lépést a takarmányozás.

Patrick Chalton szerint, a tehén bendője egy négylábú fermentáló, amely a tejtermelés alapja, itt dől el minden.

Évi, akárcsak ezer liter tejtöbblet elérése nagy kihívás egy kutatónak, egy állattartónak egyaránt.

Főként egy olyan társadalmi környezetben, ahol a jövő mezőgazdasága csak olyan lehet, ahol összhangban áll egymással az állattartás, a fogyasztóelvárása és a környezet védelme.

 

Bálint Tóth János