fbpx

Költségtakarékos agrotechnika a gazdaságos gabonatermesztés érdekében

Írta: Szerkesztőség - 2010 december 29.

A növénytermelés költségének legnagyobb hányadát – több mint 60%-át – a talajművelés és a vetés teszi ki. Magyarországi viszonyok és tradíciók mellett először ezt az adatot ajánlom az Olvasók figyelmébe, mikor a legfrissebb Köckerling gépbemutatón látottakról beszámolok.

 

Talaj javítás

 

A német Köckerling vállalat szakosodott a minimalizált, költségtakarékos agrotechnikára annak érdekében, hogy a talajpotenciál, a talaj termőképessége, a talaj optimális fizikai állapota fenntartható legyen, sőt ha lehet, ezt még javítani is lehessen a műveletek számának csökkentésével jelentős időt és költséget megtakarítva.

A technológia hazai forgalmazója a Vektor Holding Kft, Pohárnok Pál ügyvezető Barcson, a Dráva Coop Zrt. kukoricatarlóján mutatta be a 4,6 m-es Köckerling Vector 460-as nehéz-kultivátort és a Köckerling Ultima 600-as univerzális mulcsvetőgépet. Az üzemeltető Dráva Coop Zrt egy FENDT 930-traktort biztosított teljes első és hátsó pótsúlyozással az eszközök vontatásához.

A körülmények és a helyszín A Köckerling gépei által biztosítható, hogy magágy-előkészítés nélkül, akár a legextrémebb körülmények között is eredményesen lehet a gépekkel dolgozni, amit most tapasztalhattuk, mivel több mint 40 mm csapadék hullott a bemutató előtti napokban (ebben az évben pedig már 1000 mm feletti értéket mértek), a helyszínt adó tarló pedig 10,5 t/ha termésátlagú májusi morzsolt kukorica utáni szármaradvánnyal rendelkezett.

 

 

Köckerling Ultima 600-as univerzális vetőgépet bemutatása

 

A már jól ismert „Accord” rendszerű tolóhengeres adagolószerkezettel rendelkező, légnyomásos magszállítási elven működő vetőgépnél, a leforgató szerkezettel 0,5-500 kg/ha-ig precízen beállítható a vetőmagmennyiség. A vontatott, késes rendszerű csoroszlyákkal rendelkező vetőgép minden egyes vetőcsoroszlyája tulajdonképpen egy 6 cm széles kultivátorkés, ami mögé a lapos magágyba szórva vetéssel kerül a vetőmag.

A csoroszlya egységet még kiegészíti egy támasztókerék, aminek a feladata elsősorban a mélységtartás, másrészt az előtömörítés, mulcsos területen pedig a szármaradvány lenyomása. Minden csoroszlya egy 1-es működésű hidraulika munkahengerrel van felszerelve, ezek összekötve zárt rendszert alkotnak.

Ha például az egyik csoroszlya beleütközik egy kőbe, akkor a hidraulikával szemben felnyomódik, és a többi csoroszlyára átterhelődik a korábban beállított nyomás, így gyakorlatilag egy csoroszlya kiemelkedése sem jelent többet 1-2 mm eltérésnél.

 

 

Hidraulikanyomást változtatva szabályozható a vetésmélység

 

A traktoros az adott táblához és talajviszonyhoz a fülkéből tudja igazítani a beállított hidraulikanyomást és az ezzel szinkronban működő vetési mélységet. Ezen a területen 100 bar nyomáson, 4 cm-es vetésmélységgel dolgozott a gép.

 

 

A mélység minden egyes csoroszlyánál külön-külön a gumiszalaggal bevont támkerekekkel kontrollált, a gumihevederek egy acél keretre vannak ráhúzva, ez által a gimihevederek palástja állandó mozgásban van, ami garantálja a támkerekek felületének öntisztítását.

Mivel a gép teljes mértékben ezeken a támkerekeken gurul (munkahelyzetben kiemelésre kerül a transzportkerék), így összességében nincs nagy fajlagos talajnyomása, éppen ezért szántásokon is kiváló minőségben lehet vele vetni, rosszabb minőségű szántáson vagy tárcsázott felületeken a talaj felületkiegyenlítésére is pozitív hatást gyakorol.

Elég jól lerúgta magáról a ragadós nedves talajt, látható volt, hogy nem nagyon rakódik fel, így gyakorlatilag öntisztítónak nevezhető. A csoroszlyák közti átömlési keresztmetszet kifejezetten nagy, tehát a gyakorlatban nem nagyon fordult elő az eltömődés még nagy szármaradvánnyal rendelkező területeken sem a vetőgépnél.

A magtakaró szerkezet egy egyszerűen állítható hajlított lapos acél sor, ami szerkezeti egyszerűségéből kiindulva kisebb üzemeltetési problémát jelent a fenntartás szempontjából. Abszolút öntisztító az STS gyűrűshenger, ahogy az U szelvény keresztmetszetű hengerpalást telerakodik földdel, egy lehúzó szerkezet a felesleget lehúzza, így a talaj a talajon forog, nincs elkenődés és felrakódás.

Emellett a gyűrűk közötti laposacél leszorító lap egyrészt tömöríti a talajt, másrészt lefogja a szármaradványt.

 

Alapfelszereltség és opciók

 

A gép saját, fedélzeti hidraulikával rendelkezik, ami a ventilátort hajtja, így a fordulatszám stabilitás nem függ a traktor aktuális hidraulika állapotától. A vetőgép a traktor hárompont-hidraulika alsókarokra van csatlakoztatva, így egész szűk a fordulási sugár.

A 3000 liter magtartály kapacitású gép magfeltöltő csigával és vetőmonitorral is felszerelhető mely a forgásjelzőkön kívül magáramlást jelző szenzorral (hazai gyártású) is rendelkezik.

Vélemények

 

„A jelenlegi vetőgépeinkkel jelenleg nem tudunk vetni, mert annyira saras nedves a talaj, hogy azonnal felkenődik minden, és kész, vége. Már csak mintegy úthengert, húznánk a gépeket.”– vélemény a házigazdától.

 

„Direktben kukorica után, valamint egyszer tárcsázott napraforgó után ezzel a géppel már vetettek Biharkeresztesern, Darvason, Kötegyámon, Baján stb., a területek megtekinthetők, a pontos helyszínről munkatársaink adnak felvilágosítást. November végéig, december elejéig a barcsi próbavetés parcellái sem kerülnek felszántásra, az eredmény itt is látható lesz.”-referenciák a Vektor Holding Kft-től

Köckerling Vector nehézkultivátor (grubber) bemutatása

 

A szántás kiváltására a 30-35 cm-en dolgozó nehéz szántóföldi kultivátorok a legalkalmasabbak, tapasztalatok alapján még cukorrépa termelők is eredményesen használják. Természetesen mélylazításra (ritkábban) szükség van, de eketalp nélküli lazított, és a szármaradvánnyal átkevert talajt kapunk nehéz-kultivátorozással.

A Köckerling nehéz szántóföldi kultivátorai közül a barcsi kukoricatarlón a Köckerling Vector 460-as, azaz 4 késsoros gépét mutatták be munka közben. A robosztus kivitelű 4,6 m munkaszélességű kultivátor 85 cm gerendelymagasságú, erősített kivitelű, a mélységállítás ebben az esetben is hidraulikusan állítható a fülkéből a támkerekeken és párhuzamosan egy rudazaton keresztül a hátsó hengersoron is.

A munkaszélesség oldalszárnyak felszerelésével ebben az esetben 6,2 m-re, az 5,7m-es gépnél pedig 8 m-re bővíthető. A keverőhatást a speciálisan kialakított késszár és a rászerelt „kormánylemez” garantálja. A szélső csavart kormánylemez is biztosítja a széleken a megfelelő beforgatást a bakhátak elkerülése érdekében, de opcióként akár mindegyik kés szerelhető csavart kormánylemezzel.

A kések 27 cm-es osztástávolsága és a 70 cm-es késgerendely-távköz pedig nagy átömlési keresztmetszetet biztosít. A kések dupla spirálrugós nonstop késbiztosítással vannak ellátva, biztosítva a kő és egyéb idegen anyag esetén a kitérést, ill. a felcsukódást.

A szárnyas késcsúcs 1 csavarral fel- és leszerelhető, a bemutató talaján például a kukorica szármaradvány miatt minimum el kellett érni a 25 cm mélységet, és a jó földáramlás miatt leszerelték a szárnyaskéseket. A kultivátor felületegyengetését a rugós lapos acél sor kiválóan elvégezte, kifejezetten egyenletes jó felületet maga mögött hagyva.

Egyértelműen tapasztalható volt a kultivátorkések és talajegyengető lapos acélsor kombinációnak az amúgy egyenetlen, betakarítógép nyomokkal szabdalt felület kiegyenlítésére gyakorolt pozitív hatása. A tandem ill. dupla STS henger jó visszatömörítést, optimális mikrobarázdáltságot hagyott maga után.

Gazdálkodói vélemény

 

„A szántást megspórolva egy jól átkevert, egyenletes talajt kaptunk. Amennyiben a gazdaság nemcsak univerzális traktorral rendelkezik, 10-15 km/h sebesség mellett ez a gép sok időt és üzemanyagot megspórolna nálunk is.”

 

Vektor Holding Kft. rövid értékelése: 

Mindkét gép bizonyította az extrém kötött és nedves nagy szármaradvánnyal rendelkező feltételek mellett is kiváló munkavégző képességét, és a magyarországi viszonyokra vonatkozó alkalmasságát. Akik a bemutatón látták a gépek munkáját egyértelmű és pozitív véleményt alkottak.

A bemutató tapasztalatai arra is egyértelműen rámutattak, hogy hatékony és kompromisszummentes talajművelést, csak és kizárólag nagy adhéziós súllyal, és nagy tengelytávval, jó súlyelosztással rendelkező traktorokkal lehet végezni.

A nehéz univerzális traktorok esetén már a viszonylag kisebb munkaszélességek is túlzott kerékcsúszással és ezzel együtt járó üzemanyag túlfogyasztással tudják csak ezeket a modern eszközöket üzemeltetni.

Ismételten megbizonyosodtunk arról, hogy megfelelő üzemnagyságrend fölött a darázsderekas 400-600LE-s traktorokkal lehet optimális költségekkel és teljesítménnyel az agrotechnikai elvárásokat is 100%-ban teljesítve az új típusú modern költségtakarékos eszközrendszereket alkalmazni.