fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Apáti Ferenc

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 23.

Apáti Ferenc 1956-ban született Csengerben. Három gyermek édesapja és két unoka boldog nagyapja. Kertésztechnikusi képesítést, majd felsőfokú külkereskedelmi végzettséget szerzett.

 

Apáti Ferenc, Kertészet kategória
Apáti Ferenc, Kertészet kategória

 

Pályafutása a csengeri Mg. Termelő Szövetkezetben kezdődött, majd az ÁFÉSZ zöldség-gyümölcs felvásárlási és kereskedelmi részleg vezetője lett. 1990-ben megalapította a Csengerker Kft.-t, ami tovább folytatta a térség kertészeti termelésének integrálását. 1995-ben fektette le a termelés alapját 10 hektár intenzív gyümölcsössel és az infrastruktúra kiépítésével. Az ezredforduló után a cég profilja teljesen a gyümölcstermesztés irányába indult. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a családi gazdaság területe jelenleg 75 hektár intenzív almaültetvény és 15 hektár csonthéjas gyümölcsültetvény. Szerepe volt, hogy 2003-ban létrejött a térség első zöldség- és gyümölcstermelői értékesítő szervezte, a Zöld Kert-TÉSZ Szövetkezet. Az integrációs profil tisztításának eredménye lett a 2008-ban megalakult Almarégió Kft., mint TÉSZ, amely európai szintű csomagolóközpontot is épített.

Apáti Ferenc ízig-vérig lokálpatrióta, mindig is szülőföldjén képzelte el jövőjét. A gazdaság irányítását gyermekeivel együtt végzi. A két TÉSZ révén a FruitVeb aktív tagjaként közreműködik az ágazati munkában, a kertészeti szektor működési környezetének pozitív alakításában. A helyi önkormányzat munkájában képviselőként vett részt. Fontosnak tartja az olyan kezdeményezéseket, amelyekkel a helyieknek segíthet. Rendszeres támogatója a helyi sportegyesületnek, az önkormányzati és egyházi idősek otthonának és az iskoláknak. A térségben végzett munkájáért 2013-ban a város „Csenger Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozott részére. A Máltai Szeretetszolgálattal együtt részt vett 500 tonna étkezési alma ingyenes szétosztásában. 2019-ben a Csengerker Kft. gyümölcstermesztő birtok kategóriában bejutott a Magyarország Legszebb Birtoka döntőjébe.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!