fbpx

Mennyiség és minőség egyidejű növelése csemegekukoricánál

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 27.

A csemegekukorica termesztés hazánkban is kiemelkedő szerepet játszik a korai szántóföldi növénytermesztésben, ezért fontosak azok a kísérletek, melyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy mennyiség és minőség egyszerre legyen növelhető ennél a kultúrnövénynél.

 

Kukoricatermelés során fontos a mennyiség és minőség kérdése
A csemegekukoricában található anyagok segítséget nyújtanak az emberi látási funkciók szinten tartásában (Fotó: Pixabay)

 

A Debreceni Egyetem széleskörű oktatási-kutatási bázisa

Az egyetemi adottságok olyan interdiszciplináris kutatások megvalósítását teszik lehetővé, melynek eredményei közvetlenül hasznosíthatók az innovációs folyamatokban.

A rendkívül népszerű, széleskörűen fogyasztott csemegekukorica szemtermésében olyan esszenciális humánfiziológiai komponensek (lutein, zeaxantin) találhatóak, melyek segítséget nyújtanak az emberi látási funkciók magas szintű fenntartásában.

A kutatás érdekében 2021 elején indult a „Win-win technológia a healthy food csemegekukorica termesztésben” címmel (2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00064) négyéves projekt. A konzorcium résztvevői a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet és az ÁOK Farmakológiai Intézet kutatói, valamint a Hajdúságban található jelentős csemegekukorica termelő üzemek (Irrifarm Kft., Geo-Terra 96 Kft., Formula GP Kft.).

 

A kukorica projekt

A program kidolgozása során a win-win technológia megvalósítása céljából olyan szántóföldi kisparcellás kísérleteket állítottunk be, amelyek egyrészt a csemegekukorica termesztés genetikai alapjainak screenelését, másrészt az agrotechnikai elemek komplex, interaktív továbbfejlesztését szolgálják. Ezek a technológiai modellek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a termés mennyiségét növeljük.

A minták kémiai vizsgálatával meghatározható a csemegekukorica szemtermésének esszenciális fitokomponenseit (lutein, zeaxantin) tartalma, melyek növelésével koncentrált, egészséges élelmiszer állítható elő. A cél kettős cél: a termés mennyiség és minőség egyidejű növelése.

A 2021. évi kutatási eredményeinek feldolgozása után lép a projekt a következő fázisba, a csemegekukorica technológiák továbbfejlesztett és adaptált változatait a konzorciumban szereplő gazdaságokban a gyakorlati termesztésben teszik próbára.

 

Kukoricatermelés során fontos a mennyiség és minőség kérdése
A második legnagyobb csemegekukorica termelők vagyunk a világon (Fotó
: Pixabay)

 

A csemegekukorica termesztés kiemelkedő szerepet játszik hazánkban is

Magyarország – az USA-t követően – a második legnagyobb csemegekukorica termelő a világon. Mintegy 30 ezer hektáron termelünk csemegekukoricát, aminek közel 60%-a Hajdú-Bihar megyében található.

 

Forrás: Debreceni Egyetem, Sajtóközlemény