fbpx

Szemenkénti vetés a Kvernelanddal

Írta: - 2017 április 13.

A hosszú tél után jóleső érzésekkel tölti el az embert az első napsugarak simogatása, és hívogatása a szántóföldekre, hiszen hamarosan újra itt van a tavaszi szemenkénti vetés ideje. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Kverneland néhány érdekes gondolattal, információval.

A szemenkénti vetőgépekkel szemben támasztott egyik igen fontos kritérium a vetőgépek megfelelő mértékű kihasználása, melyet úgy tudunk növelni, ha olyan gépet választunk, melyet sokrétűen tudunk használni. A Kverneland szemenkénti vetőgépei egyaránt alkalmasak apró magok (repce, cirok, cukorrépa), valamint nagy szemű vetőmagok (tök, bab) vetésére is, a kukorica, napraforgó és a szója mellett. A vetőmagok közti átállás nem vesz igénybe sok időt, függetlenül a vetőmag méretétől, a vetőtárcsán kívül nem szükséges mást cserélni. A vetőmag váltáskor szóba jöhet a sortávolság módosítása is, hiszen a normál 75 cm vetés mellett egyre több növénynél merül fel az igény a 45/50 cm-re történő vetésre.

A Kverneland Optima függesztett szemenkénti vetőgépeinél a járókerekek a gerendely elülső részén helyezkednek el, így a vetőkocsik szabadon mozgathatóak a gerendelyen, az egyéb opcióktól függően. A Kverneland kínálatában szereplő Optima V modellen állítható át a sortávolság a legegyszerűbb módon, hiszen a speciális gerendely kialakításnak köszönhetően a művelet hidraulikusan, határoló klipszek áthelyezésével valósítható meg 33-80 cm között a sorok számától függően. A vontatott Optima TF Profi és TF Maxi 8-16 soros modelleken a járókerekek a sorok közt kaptak helyet, így a sortávolság igen kismértékben változtatható 75-80 cm között.

Az Optima vetőgépek három különböző vetőkocsival szerelhetőek fel, igazodva a különböző igényekhez. Az első a normál csúszócsoroszlyás változat, mely tökéletesen illeszkedik a hagyományos szántással előkészített talajba történő vetéshez. A második változat a HD (vágótárcsás) vetőkocsi, mely univerzálisan használható szántásos és csökkentett menetszámú talajművelési rendbe. A harmadik változat a Tandem vetőkocsi, mely speciális kialakításánál fogva – a mellső és hátsó talajkövető kerék egy rudazattal van összekötve – éri el a tökéletes vetésmélységtartást, ezért a gép kifejezetten alkalmas apró magvak (cukorrépa, repce) vetésére is. Mindhárom vetőkocsi elérhető mechanikus és elektromos (e-drive) hajtással. Ez utóbbi kivitel alkalmas hozamtérkép alapján történő változó tőtávú vetésre, és automatikus sorelzárásra. Megfelelő minőségű RTK jel, és robotkormány megléte mellett, az e-drive-s vetőgépek alkalmasak gyémánt, illetve négyzetalakban történő vetésére is. A Kverneland csoporton belüli elektromos hajtású vetőgépek Isobus kompatibilisek, így a vezérlés történhet a Kverneland saját kezelőegységén túl más gyártó Isobus-s termináljáról vagy a traktor saját kezelőegységéről.

A Kverneland szemenkénti vetőgépcsaládjának másik tagja a Miniair Nova zöldségvetőgép, mely szintén teljes palettát kínál ebben a szegmensben. A Miniair Nova vetőgép kialakításánál fogva alkalmas szántóföldi síkterületbe, ágyásba és bakhátba történő vetésre. A különböző gerendely méretekhez három különböző vetőkocsi konfigurálható. Az első a szimpla kocsi, mely egy vetőegységet jelent, és a gerendelyen 11 cm-s távolságra szerelhetőek fel. A második a dupla kocsis kialakítás ahol egy egységen belül két vetőtag helyezkedik el. Az egységen belüli távolság 5-11 cm lehet, az egységek minimális távolsága egymáshoz képest 24 cm. A harmadik kocsi az előző kettő ötvözete, maga a kialakítás megegyezik a szimpla kocsi kialakításával, ám a benne elhelyezkedő vetőtárcsafuratok két osztókörön helyezkednek el. Így egy kocsival lehetséges a két sorba történő vetés, 7 illetve 10 cm-s sortávolságba, lehetséges az egy sorba történő vetés is, valamint a szórva vetés 6,5 cm-s sávba. A vetőkocsik opciós listájában különböző anyagú, méretű, kialakítású mellső és hátsó mélységhatároló kerekeket, magtakarókat, és rögterelőket találunk, ezzel igazodva a különböző területek adottságaihoz.

Keresse akciós ajánlatainkat kereskedőinknél!

Mészáros Rajmund
56/527-016
www.kvernelandgroup.hu