Hazánk még mindig a parlagfűvel legfertőzöttebb országok közé tartozik Európában

Borítókép

Idén 3884 parlagfű foltot derítettek fel, amelynek a nagysága 6548 hektár, és 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki, összegezte az idei parlagfű szezont Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója Budapesten.

Gyuricza Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez a szám nagyságrendileg a tavalyihoz hasonló, azonban a központ célja, hogy növelje a felderített területek nagyságát. A földhivatalok az ellenőrzések során 4070 esetben összesen 3652 hektárra rendeltek el közérdekű védekezést, amit 2136 esetben (2322 hektár) a földhasználó maga végzett el.

Magyarország még mindig a parlagfűvel legfertőzöttebb országok közé tartozik Európában: a gyomnövény elleni védekezés a mezőgazdaságban okozott károk és az egészségügyi hatások miatt is kiemelt jelentőségű. Számszerűsíthető a parlagfű miatti termésmennyiség-kiesés, ami például a kukorica és a napraforgó esetén 1,5 millió hektárt érint 40-50 milliárd forintos gazdasági kárral.

A NAIK főigazgatója említést tett az osztrák Burgenland és Győr-Moson-Sopron megye közös – Joint Ambrosia Action elnevezésű, uniós forrásból finanszírozott – parlagfű-mentesítési projektjéről. A két ország közötti határterület légi és földi felderítése nyomán kirajzolódott, hogy az osztrák tartományban a parlagfű fertőzésének mértéke magasabb volt, mint Magyarországon.

Gyuricza Csaba kiemelte, hogy ezt az agresszív gyomnövényt nem lehetséges teljesen kiirtani, viszont terjedését és magszórását a lehetőségekhez képest gátolni kell. A központ célja, hogy növelje a felderített területek nagyságát: ehhez a helikopteres felderítés mellett drónokat is alkalmazna a jövőben, ami lényegesen olcsóbb megoldás lenne.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no