fbpx

Uniós forrásból fejlesztette információs rendszerét a Nébih

Írta: - 2014 november 11.

Budapest, 2014. november 10., hétfő (MTI) – Befejeződött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerének fejlesztési projektje, mely az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében valósult meg – közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Uniós forrásból fejlesztette információs rendszerét a Nébih

A tájékoztatás szerint a projekt mintegy 400 millió forint felhasználásával másfél év alatt valósult meg, 100 százalékosan uniós finanszírozással.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer (FELIR) kifejlesztésével megvalósult az aktív élelmiszerlánc szereplők azonosítása, a rájuk vonatkozó adatok egységes kezelése, valamint a felügyeleti díj beszedésének támogatása és egy átfogó ellenőrzési rendszer kiépítése. Mindez azért volt fontos, mert a korábbi nyilvántartásba-vételi folyamatok nem voltak egységesek. Ezért az ügyfelek nehezebben juthattak információkhoz, emellett a hatóság ellenőrzési és mintavételi tevékenységét is bonyolultabb volt összehangolni.

A fejlesztést követően a vállalkozók elektronikusan is intézhetik ügyeiket és hozzáférnek a hivatal által nyilvántartott releváns adataikhoz.

A rendszer kidolgozásnál a hivatal munkatársai figyelembe vették a növekvő felhasználói igényeket és a költséghatékonyságot is. A javuló hatósági felügyeletnek köszönhetően a feketegazdaság felszámolása is hatékonyabbá válik – közölte a Nébih.

MTI 2014. november 10.