fbpx

Jövőre teljesíteniük kell a gazdáknak a zöldítési követelményeket

Írta: - 2014 augusztus 13.

Jövőre teljesíteniük kell a gazdáknak a zöldítési követelményeketBudapest, 2014. augusztus 12., kedd (MTI) – Már most készülniük kell a gazdálkodóknak a 2015-ös zöldítési követelmények teljesítésére – hívja fel az érintettek figyelmét a szaktárca a kormányzati portálon.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása emlékeztet: a 2015-ben induló új közvetlen uniós támogatási rendszer több új, kötelező elemet tartalmaz a termelők számára, amelyek közül a legfontosabb a zöldítés.

Magyarországnak – ahogyan mind a 28 tagállamnak – 2014-ben többlépcsős bejelentési kötelezettségnek kell eleget tennie a közvetlen támogatás zöldítési eleméről. Az előkészítő munka eredményeképpen ez év július végén Magyarország teljesítette a bejelentés első részét, s ezzel megalapozta a magyar zöldítési modell 2015-től alkalmazandó keretrendszerét.

A jövő évtől alkalmazandó szabályok kialakításakor a magyar kormány figyelembe vette a hazai mezőgazdasági termelés adottságait. Így a kabinet mérlegelte a közösségi jogszabályok adta lehetőségeket, és a lehető legegyszerűbb rendszert, a legkisebb többlet-adminisztrációt, valamint a feltételek teljesítéséhez a lehető legkisebb többletköltségeket jelentő megoldásokat alkalmazza.

Az új szabályok értelmében a gazdáknak diverzifikálniuk kell a növénytermesztést; állandó gyepterületeket kell fenntartaniuk; valamint a 15 hektár fölötti szántón gazdálkodóknak a szántóterületük 5 százalékának megfelelő kiterjedésű ökológiai célterület kell fenntartaniuk. (Az ökológiai célterület természetvédelmi célokat szolgál, állandó növénykultúrával segíti elő a biológiai sokféleség megőrzését.)

A szabályok szerint a vetésszerkezet tervezésekor a 10 és 30 hektár közötti szántón gazdálkodó termelőknek legalább két különböző növénykultúrát, a 30 hektár fölötti szántón gazdálkodóknak pedig három különböző növénykultúrát kell termeszteniük, a főnövényekre vonatkozó arányok betartásával.

MTI 2014. augusztus 12.