fbpx

Hét helyszínen tartott szezonnyitót a Syngenta

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 14.

A szekszárdi konferenciát Kalmár Ferenc, a cég értékesítési vezetője nyitotta meg, aki elsősorban megköszönte a meghívottaknak az eddigi közös munkát, majd pár szóban ismertette a Syngenta jövőképét, a Good Growth Plan programot, mely hat kötelezettség vállalást jelent a fenntartható mezőgazdaság biztosítására. Eszerint a Syngenta a termelőkkel együttműködve olyan termelési feltételeket teremt, amelyben a környezeti fenntarthatóság mellett nő az élelmiszerbiztonság, valamint javul a növény termőképessége és a termőföld termékenysége. Ezáltal a termelő gazdaságok eredményessége, munkahelymegtartó képessége is jobb lesz.

A jövő kihívásaira mindenkinek készülni kell…

Tóth Csantavéri Szilvia, Vajda Beáta, Harmat Ákos

Tóth Csantavéri Szilvia, Vajda Beáta, Harmat Ákos

Syngenta újdonságok 2014- kukorica

Emeljük új dimenzióba a kukoricatermesztést – hangsúlyozta Tóth Csantavéri Szilvia kukorica termékmenedzser.

Csaknem ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon 2013-ban, mint az elmúlt esztendőben. A mezőgazdasági húzóágazatnak tekintett kukoricából 5,8 tonnát takarítottak be hektáronként átlagosan a gazdák. Ám az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, kiszámíthatatlan felvásárlási árak, kórokozók elszaporodása mind nehezítik a kukoricatermelők életét. A megoldás az agrotechnika kiaknázása, célzott, hatékony növényvédelmi eljárások alkalmazása.

A Syngenta kukorica vetőmag termékpalettája idénre 5 újdonságot is kínál a gazdálkodók részére: SY Arioso, SY Iridium, SY Ulises, SY Octavius, és az SY Afinity. Az új hibrideket Force 20 CS új inszekticides csávázószerrel kezelték.

Az SY Iridium a Syngenta növénynemesítésének új, áttörő eredményre képes hibridje az elmúlt években kimagasló terméseredménnyel hívta fel magára a figyelmet. Gyors kezdeti fejlődés, vastag, kompakt csövek, 18-20 szemsor és kiváló szem-csutka arány jellemzi.

Szenzációs új termék a Quilt Xcel, amellyel nagyobb kukoricatermés érhető el kiszámíthatatlan viszonyok közepette. A Quilt Xcel gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kukorica élettani folyamatait. Az Ampligo pedig egy új készítmény a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke ellen.

Syngenta újdonságok 2014- napraforgó

Vajda Beáta marketingvezető az ismert vetőmagok mellett két új Clearfield napraforgó hibridről (Talento, SY Estiva) rántotta le a leplet. A Talento privilégiuma, hogy nemcsak imazamox rezisztenciával bír, hanem magasolajsavas hibrid is egyben. Teljesítménye és argonómiai tulajdonságai egyaránt kiválóak. Gyors kezdeti fejlődés jellemzi, kifejezetten korai virágzásnak köszönhetően a kései vetést rendkívül jól tolerálja.

Syngenta technológia 2014- kalászosok

„Kalászos gabonák tekintetében a tavalyi év igen eredményes volt” – mondta Harmat Ákos kalászos termékmenedzser. A vetések ideális időben, jól sikerültek. 2013-ban az elmúlt évek legmagasabb termését takarították be a termelők, kiemelkedő minőségben. Összesen 5,1 millió tonna őszi búzát takarítottak be a gazdák, ami negyedével több, mint 2012-ben.

A múlt évről elmondható, hogy kedvező őszünk volt, ideális körülmények között el tudtuk vetni az őszi búzánkat, viszont a jelenleg is tartó enyhe tél a kártevőknek kedvez, és nem a gazdáknak, hiszen ideálisan a hótakaró alatt kellene pihenniük a növényeinknek.

A Syngenta a tavaszi gyomirtásban a tavaly bevezetett Axial One tudását ajánlja, mely őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, tritikálé kultúrákban, magról kelő egyszikű gyomnövények – nagy széltippan, vadzab, parlagi ecsetpázsit – valamint magról kelő kétszikű gyomnövények ellen 0,75-1,3 l/ha adagban használható fel. Az őszi búza gombabetegségek elleni védelmére pedig a szintén tavalyi megjelenésű Seguris-t kínálja, amennyiben stressztűrő gabonára vágyik a termelő.

A rendezvénysorozaton megjelent több mint ezer gazdálkodó – megfogadva a Syngenta tanácsait –, bizakodhat abban, hogy 2014-ben termőre fordul a szakértelem.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek IDE kattintva!