fbpx

Új magyar kukoricafajtákat nemesítenek (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 június 08.

Szépen cseperednek a Pannon Genetic kiskunhalasi tenyészkertjében az új kukoricahibrid- fajtajelöltek. A betakarítást követő összehasonlító kísérletek után, néhány év elteltével ezekből a növényekből fognak kikerülni az új, ígéretes magyar fajták.

 

 

A néhány hete elvetett kukorica jókor kapta az esőt, szépen cseperedik. Itt, a dél-alföldi Kiskunhalas határában már évtizedek óta dolgoznak a magyar tulajdonban lévő, családi vállalat nemesítői a legújabb kukoricafajták kinemesítésén.

Itt, a Pannon Genetic tenyészkertjében idén 1200 új kukoricahibrid-fajta összehasonlító-kísérletét fogjuk elvégezni, és a későbbiekben ezekből fognak kikerülni az új fajtajelöltek. A legmodernebb precíziós nemesítési technikáknak köszönhetően egy újfajta piacra kerülési ideje a korábbi felére csökkent, így már csak 5 évet vesz igénybe. Ezek az új magyar fajtajelöltek az állami elismerés után kerülnek értékesítésre mondja Rádi Feríz, a cég ügyvezetője (képünkön).

 

Rádi Feríz, a Pannon Genetic Kft. ügyvezetője
Rádi Feríz, a Pannon Genetic Kft. ügyvezetője (kép: Kristóf Imre)

 

Jó évet zártak

A számtalan jeltáblával megjelölt kukoricatáblából a cég központi raktárához megyünk, ahol a zsákokba csomagolt különböző vetőmagokat tárolják. A nagyterű raktárban már csak néhány raklap kukorica található, mert szinte valamennyit értékesítették már a gazdáknak.  Az idei értékesítési szezon most zárult le. A vírushelyzet okozta nehézségek ellenére minden vevőnknek időben le tudtuk szállítani a megrendelt vetőmagot. A hazai vetőmagpiacon erős a verseny, ahol a magyar hibrideknek évről-évre bizonyítaniuk kell a külföldi versenytársaikkal szemben. Idén nagyon jó évet zártunk, a visszatérő partnereink mellett tovább bővült vevőkörünk, ami bizonyítja azt, hogy a magyar fajtáék iránti bizalom újra nő, és a következő években azon leszünk, hogy ez a tendencia tovább folytatódjon részletezi Rádi Martin, a Pannon Genetic Kft. másik ügyvezetője (képünkön).

 

Rádi Martin, a Pannon Genetic Kft. ügyvezetője
Rádi Martin, a Pannon Genetic Kft. ügyvezetője (kép: Kristóf Imre)

 

Külföldre is szállítanak

A hazai tulajdonú cég nemcsak a magyar gazdákat szolgálja ki vetőmaggal, hanem a nemzetközi piacra is termel árut. A hazai piacon kívül számos európai országba exportálnak kukorica-vetőmagot, a környező országokon felül Belgiumba, Lengyelországba és Csehországba is. Ezen felül külön nemesítési programot hoztak létre Egyiptomban annak érdekében, hogy exporttevékenységüket abba az irányba is bővíthessék.

 

Rapool-repcék: TEMPO
Különböző érésidejű Pannon Genetic hibrid kukoricafajták

 

A Pannon Genetic kínálatában olyan nemesítésű és versenyképes kukoricahibridek kerültek a cég palettájára, amelyek kiemelkedő termésátlaggal, jó vízhasznosító és stressztűrő-képességgel rendelkeznek. A hagyományos, sárga szemű kukorica mellett a magas beltartalmi értékkel bíró, különleges hibridek is megtalálhatóak.