fbpx

Hidraulika: korszakváltó találmány született?

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 04.

Hidraulika-rendszerek nélkül ma nincs hatékony mezőgazdaságigép-használat. Csakhogy a hagyományos – azaz a ma is üzemelő – rendszereknek van egy komoly hátránya. Ezt oldja meg egy ígéretes innováció.

 

hidraulika

 

Csökkenteni a veszteséget

Hatékonyabb működés kevesebb kopással és üzemanyaggal – erre képes két cég közös fejlesztése. Az innovatív megoldás elnyerte az idei EIMA INTERNATIONAL és az EIMA DIGITAL PREVIEW 2020 leginnovatívabb termékek díjazására kiírt „Technikai Újdonságok Versenyét”. A környezeti témájú pályaművek között hirdetett „Kék díj 2020-21” díjat a Walvoil és Dieci kapta az Adaptive Load Sensing (ALS) létrehozásáért. A találmány célja, hogy energiaveszteséget minimális szintre csökkentse a teleszkópos emelőberendezések olajdinamikus rendszerében, jelentősen javítva a jármű hatékonyságát és – ennek következtében – csökkentve a kopást és a fogyasztást.

 

 

Jobb teljesítmény, kevesebb veszteség

A Walvoil és a Dieci közötti együttműködés azt ismerte fel, hogy a hidraulikus rendszerekben a mozgások egyidejű vezérlése érdekében a hidraulikaszivattyú a szükségesnél nagyobb nyomást hoz létre. Ez jelentős energiaveszteséget okoz, korlátozza a jármű általános teljesítményét, és értelmetlenül növeli a kopást, illetve a fogyasztást. Az ALS modulálja a rendelkezésre álló nyomás értékét a gép valós működési igényének megfelelően, amit csak akkor és annyira módosít, amennyire igény van rá.

(További részleteket laptársunk, a GÉPMax januárban megjelenő friss száma közöl!)