fbpx

Hogyan támogatják a növényi eredetű takarmány-adalékok az antibiotikum-felhasználás csökkentését?

Írta: Agrárágazat-2020/05. lapszám cikke - 2020 május 24.

Az állattartás egyik legnagyobb kihívása ma az antibiotikumok túlhasználata, a nagyfokú rezisztencia, és az ezek miatt bevezetett hatósági szabályozások. De vajon hogyan tudjuk kielégíteni az állati fehérje iránti növekvő keresletet antibiotikumok nélkül? A megbízható és tartós megoldást a növényi eredetű takarmány-adalékok (Phytogenic Feed Additives, PFA) jelenthetik.

2017-ben a BIOMIN több mint 100 ország 1000 agrárszakemberének véleményét gyűjtötte össze a növényi takarmányadalékok állatokban történő alkalmazásáról, tekintettel a piaci versenyre, a gazdasági nyomásra, az antibiotikumok és kokcidiosztatikumok fokozatos visszaszorítására. E globális felmérésben takarmányozási szakemberek, állattartók, tulajdonosok, állatorvosok, szaktanácsadók és egyéb mezőgazdasági szakemberek vettek részt.

A felmérés eredményei

A válaszadók alig több mint fele (51%) jelenleg is használ növényi adalékokat az állattenyésztési programban, de 16% csak a múltban használt ilyeneket, a maradék 33%-nak pedig nincs tapasztalata még velük. Érdekes, hogy a takarmányozási szakemberek háromnegyede jelenleg is használja ezeket, míg az állatorvosoknak csak a fele. A többség (65%) 2-5 növényi adalékot használ, de csak 5%-uk használ 5-nél több terméket. Megkérdeztük azt is, miért választják a növényi adalékokat, és összességében az emészthetőség javítását jelölték meg elsőként a legtöbben. Ez volt a legfőbb ok a termelők és a tulajdonosok részéről, ugyanakkor a takarmányosok és az állatorvosok ezt a második helyre sorolták. Nem meglepő, hogy ilyen nagy hangsúly van az emészthetőség javításán, ugyanis ez összevág a növényi adalékok tudományos megítélésével és a jobb emészthetőséggel járó további előnyökkel: a takarmányok jobb kihasználásával, az alacsonyabb tápanyag-veszteséggel, ami ráadásul a környezeti lábnyom csökkenéséhez vezet.

A növényi adalékok antimikrobiális tulajdonsága lett a második érv a használatuk mellett, és az állatorvosok és takarmánykeverők ezt tették az első helyre. Az antibiotikus hozamfokozók helyettesítése lett a harmadik, a hozamfokozó hatás a negyedik. A takarmánygyártók, szaktanácsadók, sertés- és brojlertermelők használják főként hozamfokozásra ezeket. A növényi adalékok használatának egyéb okai, például a gyulladásgátló hatás, a jobb takarmányfajlag, a takarmányfelvétel javulása és az AGP-kel történő együttes alkalmazás is jól szerepeltek.

Érdekes az is, hogy valaki miért nem használja a növényi adalékokat. A leggyakrabban említett ok a telepi kipróbálások eredményeinek hiánya. A legtöbb állatorvos ezt tartja meghatározónak. A vizsgálati eredmények hiánya úgy tűnik, csak a rossz kommunikáció kérdése lehet, ugyanis például csak a BIOMIN világszerte több mint 300 telepi vizsgálatot végzett növényi adalékok felhasználásával számos állatfaj különböző termelési szakaszaiban.

A második gát az, hogy nem biztos abban, hogy melyik terméket válassza. A rendelkezésre álló termékek széles palettája miatt ez érthető, de a vezető cégek telepi szintű támogatást és szaktanácsot biztosítanak az ügyfelek számára a megfelelő termékek kiválasztásában és a legjobb eredmények elérésében.

A harmadik visszatartó ok a megtérülés (ROI) kérdése. Bár általában, hogy a jobb takarmányértékesülés és a kisebb állat-egészségügyi költségek pozitív gazdasági eredményeket hoznak, a megtérülés miatti aggodalom hangsúlyozza a helyes termékválasztás és a szakszerű felhasználás fontosságát.

A következő okot az jelenti, hogy sok térségben még folyamatosan használják az antibiotikus hozam- fokozókat, ám az ezt választók több mint fele ázsiai-csendes-óceániai és dél-amerikai régióban van. Ez azt sugallja, hogy van lehetőség a tudatosság további javítására, mivel több értékelés kimutatta, hogy a növényi adalékok jobb napi gyarapodást és jobb fajlagot képesek biztosítani, mint a hozamfokozók.

Azt is felmérték, hogy mennyire fontosak a növényi adalékok nyújtotta előnyök. Nem meglepő módon a takarmányozás jobb hatékonysága, az alacsonyabb FCR jelent meg legfontosabb előnyként a sertés- és baromfitermelők körében, ami rávilágít az állattenyésztésben a takarmányértékesítés javításának fontosságára. Ez számos modern termelési kérdéshez kapcsolódik, beleértve a jövedelmezőséget, az alternatív takarmányösszetevők alacsony emészthetőségének javítását, az antibiotikumok csökkentését, a stresszhatások elleni küzdelmet és a környezeti kihívások leküzdését.

A növényi takarmányadalékok a hozamfokozók alternatívái

A növényi takarmányadalékokat évszázadok óta használják természetes teljesítményfokozó szerként. Ezeket az adalékokat különféle eredetű növényekből nyerik, és kémiai vegyületek széles spektrumát tartalmazzák.

A piacon számos növényi takarmányadalék létezik, kezdve az olyan termékekkel, melyek egyetlen növényből származó port vagy illóolajat tartalmaznak, a magasan specializálódott termékekig, amelyek különféle gyógynövényekből és fűszerekből származó illóolajok és növényi kivonatokat keverékét tartalmazzák. Az ilyen magasan specializált növényi takarmányadalékok előnye, hogy a bennük lévő hatóanyagok additív és szinergista hatást fejtenek ki az állatok teljesítményére.

Fontos ismerni a használt növényi takarmányadalék összetételét, hogy jobban megértsük annak működését. A leggondosabban szelektált hatóanyagokból álló speciális adalékok számos módon működnek: javítják a takarmány ízletességét és a tápanyagok emészthetőségét, növelik az emésztőenzim kiválasztást, befolyásolják a bél mikrobiotáját, visszaszorítják a gyulladásos folyamatokat és támogatják a bél védelmét. E hatások optimalizált takarmányértékesítéshez és teljesítménynöveléshez vezetnek.

A növényi adalékoknak érzékszervi hatása van az illékony aroma- és az aktív összetevőik miatt. Ezek befolyásolják az állat szag- és ízérzékelését, javítva a takarmány ízletességét, ezáltal támogatják a takarmányfelvételt. Ezek az érzékszervi tulajdonságok nagy jelentőséggel bírnak, mivel sok állatfaj több ízlelőbimbóval rendelkezik, mint az emberek, így hajlamosabbak az ízérzékelésre.

Kimutatták azt is, hogy a precízen összeállított növényi takarmányadalékok serkentik az endogén enzimek (pl. maltáz, szacharáz és aminopeptidáz) felszabadulását, ami jobb szénhidrát- és fehérjeemésztést eredményez. Javul az esszenciális aminosavak emészthetősége is, ami hozzájárul az állatok jobb teljesítményéhez és a tápanyag maximális felhasználásához.

Egyes növényi takarmányadalékok bekeverése után kimutathatók a bél morfológiájára gyakorolt pozitív hatások. A bélbolyhok hossza megnő, ez megnövekedett bélhámfelületet eredményez, így javul a tápanyagok felszívódása. Pozitívan befolyásolják az állat bélrendszerének mikrobiótáját, csökkentik a teljes mikrobaszámot (aerob és anaerob), visszaszorítják a patogén Gram-pozitív baktériumokat (Staphylococcus aureus, Clostridiumok). Ugyanakkor elősegítik a jótékony baktériumok (pl. Lactobacillusok) szaporodását. Az így kialakult eubiotikus állapot kevesebb bélproblémát eredményez, pl. a gyulladásos folyamatok csökkennek a bél falában.

A növényi adalékok indirekt módon is befolyásolják a bélflórát azáltal, hogy a jobb emésztés miatt kevesebb emésztetlen tápanyag marad a bélcsatornában. A rosszabb emésztés során a bélcsatornában rekedt nagy mennyiségű emésztetlen takarmány táptalaj a nem kívánatos mikrobák elszaporodásához és ez a tápanyagok erjedéséhez vezethet. Ezek a metabolitok, mint a biogén aminok és ammónia, nemcsak nemkívánatos végtermékek, hanem az állat számára mérgezőek is lehetnek. E folyamat végeredményeként béltraktusban felborul az egyensúly, ami gyulladáshoz, végül pedig a normálistól eltérő működéshez és hasmenéshez vezethet.

A gondosan szelektált, speciális növényi alapú készítmények direkt gyulladáscsökkentő hatást is mutatnak. Ezért az állat megszabadul a bél stressztől, így az energiát a teljesítmény optimalizálására tudja felhasználni, nem pedig a gyulladás leküzdésére. A gondosan kiválasztott alapanyagokat tartalmazó, tudományosan összeállított, speciális növényi alapú takarmányadalék optimalizálja a takarmányértékesítést, javítja az állatok teljesítményét. Fenntartható takarmányozási eszközök a bél integritásának fenntartásához, így javíthatjuk az állatok teljesítményét a kritikus helyzetekben, tehát hatékony eszköz lehet az antibiotikumok kiváltásában.

Dr. Jakab Gábor
Biomin Magyarország Kft.