fbpx

Horsch Joker – gyorsan és precízen

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 05.

A rövidtárcsák nagy darabszáma azt mutatja, hogy nagyon sok dolgozik a földeken.

Ezeket a termelők nagyon szeretik, ugyanis a tarlóhántás, a tarlóápolás és a magágykészítés is kevesebb vonóerőigénynyel valósítható meg.

Ezért érdemes odafigyelni, hogy milyen gépet is választunk! Az ár nem minden! A jó rövidtárcsa egyenletes talajfelszínt hagy maga mögött, könnyen vontatható, nem ugrál a földön, akár enyhén nyers talajon is lehet vele dolgozni, a nagyobb szármaradvány sem okoz gondot.

A Horsch elve, hogy minden egyes talajműveleti munka után, magágy vagy közel magágy minőségű talajfelszínt hagyjunk magunk mögött. Nagyon sok rövidtárcsa ugrál, ezt már jól ismerik a termelők, és a hullámos talajfelületen bizony nem lehet precízen dolgozni. A tárcsázás után lehet, hogy éppen a vetés jön – ám egy hullámzó felületen, vajon miként érünk el majd precizitást és hatékony területteljesítményt…?

Néha nagyobb szármaradványos területen kell dolgozni. Ha a tárcsa átömlő-keresztmetszete kicsi, akkor el fog dugulni, és nem tudjuk elvégezni azt, amire vásároltuk a tárcsát.

A Horsch Joker nehéz körülmények között is behatol a talajba, ugyanis egy t/m munkaszélesség a súlya. Tervezésénél lényeges volt, hogy a tárcsa bármilyen talajon, bármilyen sebességnél nyugodtan haladjon. Ezt elősegíti, hogy a tárcsa mélységtartását a két mellső keréken, ill. a hengeren állítjuk. Kétféle hengerrel lehet szerelni a Joker RT-t: a dupla SD hengerrel, amelyik a nagyon kemény talajokra alkalmas, és a dupla RollPack hengerrel, a középkötött, ill. laza talajokra.
A Joker elejére késhengert is lehet tenni. Ennek a feladata, hogy pl. a repcetarlóhántást nagyon sekélyen, 2-3 cm mélyen, teljes átfedésben el tudjuk végezni, ill. a napraforgó hosszú szármaradványát is különösebb gond nélkül ledarabolni.

A Joker RT rövidtárcsa egy ütő ász a termelő kezében, amellyel nagyon sok megoldhatatlannak képzelt feladatot el tudunk végezni.

Szász Zoltán

06-30-7430302