fbpx

Hova tovább termőföldár

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 24.

Ez elmúlt 10 év során a magyarországi termőföldek hektáronkénti ára több mint duplájára növekedett. A Portfolio Agrárium 2020 konferencián kiderült, mennyire mondhatók a jelenlegi árak túlzásnak.

Napjainkban a termőföld hektáronkénti átlagára mintegy 1,5 millió forintra tehető. Ezt a számot sokan már túlzásnak tartják, de vajon tényleg az? A Portfolio Agrárium 2020 konferencián a termőföld jövedelmezőségéről és az árképzés kérdéséről Hollósi Dávid, a Takarékbank Zrt. Takarék Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója tartott.


Kép forrása: Portfolio

A termőföld ára függ a föld minőségétől, a birtok méretétől és fekvésétől, a föld iránti kereslettől, a helyi adottságoktól, a fejlesztési tervektől, az állami szabályozás jellemzőitől és a spekulációs tényezőktől egyaránt. A szakember a DCF-modell segítségével szemléltette, hogy milyen egyéb tényezők – mint az elvárt hozam, növekedés, területalapú támogatások és az utána fizetendő adók – befolyásolhatják a föld értékét.

Az elmúlt 10 év során hazánkban a termőföld átlagára 700 ezerről mintegy 1,5 millió forintra emelkedett. Habár ez drasztikusnak tűnhet, azt tudni kell, hogy az Európai Unió egyes országaiban jóval nagyobb mértékben emelkedtek a termőföldárak. A magyarországi árak csupán az EU középmezőnyének végén találhatók.

Az európai földárak mértéke függ a klimatikus viszonyoktól, a domborzattól, a biomassza produktivitási indikátoroktól is. Európai viszonylatban hazánk termőföldminősége egy 10-es skálán 7-8 ponton körüli. A termőföld ára és azon elérhető jövedelem között szoros összefüggés található, de nem mindig tekinthető e tekintetben sem reálisnak. Ausztriában például azért irreálisan magasak a földárak, mert a földpiac tulajdonképpen befagyott.

Az európai országok termőföldjeinek értéke meghatározható az Agrár Score rendszerrel. Ahol az Agrár Score érték magas, a termőföld ára is magasabb. Az olyan országokban, ahol több a mezőgazdasági beruházás, az Agrár Score is növekszik. A Takarékbank Zrt. elemzése szerint Magyarország a jövedelemtermelő képesség alapján még nem érte el az Agrár Score rendszerben kalkulált optimális szintet.

Összességében elmondható, hogy a hazai termőföldárak reálisak, s még további potenciál is található bennük.