Hozamnövekedés a gazdaságosság jegyében

Borítókép

Ötödik alkalommal, idén január 14-17. között került sorra a már hagyományokkal is rendelkező Malagrow Növénytermesztési Konferenciasorozat, Hozamnövekedés a gazdaságosság jegyében címmel. Az újdonságok iránt érdeklődő termelők országszerte nyolc helyszínen ismerkedhettek meg a legfontosabb trendekkel, fejlesztésekkel, támogatási és szabályozási kérdésekkel, miközben emellett gyakorlati ismeretekkel is gazdagodhattak.

Hozamra hangolva

A rendezvény vezérgondolata a hozamnövekedés volt, ennek jegyében kiemelt szerepet kapott a Malagrow Kft. új szántóföldi hozamstimulátora, a YieldON. A szántóföldi kultúrák termőképességének fokozására kifejlesztett készítmény segítségével átlagosan 7,27 százalék hozamnövekedés érhető el, kedvező hektárköltség mellett. A gyártó Valagro innovatív, legújabb biotechnológiákon alapuló termékének fejlesztéséről szóló előadásban az is elhangzott, hogy a készítmény hatékonysága és megbízhatósága az egyedülálló, négylépcsős komplex termékfejlesztési rendszernek köszönhető. Ezt bizonyítják az eddigi hazai eredmények is, melyek összesen 70 kísérletre épülnek. Ennek köszönhetően a termék máris sok hazai termelő technológiai elemévé vált.

Az előző évekhez hasonlóan neves, a szakterületükön elismert vendégelőadók prezentációi is színesítették a programot. A kiváló minőségű hazai földeken az egy hektárra jutó növénytermesztés értéke jelenleg nem éri el az uniós átlagot, illetve az élőmunka-termelékenység hatékonysága is elmarad a nyugat-európai országokétól. Ezért a felkért agrárszakemberek növényélettani előadásaikban a termelésintenzitás és -hatékonyság növeléséhez, a precíziós gazdálkodáshoz, valamint a talaj erőforrásainak optimális felhasználásához kapcsolódóan is szolgáltak hasznos tanácsokkal. Emellett az érdeklődők kormányhivatali vezetők előadásaiból az agrártámogatási keretek 2020 után várható változásairól is tájékoztatást kaphattak; ez a kérdéskör azért is kulcsfontosságú, mivel a mezőgazdasági vállalkozói jövedelmek háromnegyede hazai és uniós támogatásokból származik.


Malatinszki György, Szántó Lajos, Jean-Francois Ducret (Valagro country manager & head sales Central Europe)

A színvonalas előadások mellett a Malagrow Kft. hivatalosan is bejelentette romániai és szlovákiai terjeszkedését, a Valagro minőségi termékeinek kizárólagos forgalmazójaként. A cég ügyvezető igazgatója, Malatinszki György hangsúlyozta, hogy a komoly szakmai elismerés mellett mindez közel négyszeres piacnövekedést is jelenthet a hazai kkv számára.

Környezetvédelem

A szervezők emellett a Malagrow Környezetvédelmi Program (MKP) kezdeményezésre is felhívták a jelenlévők figyelmét. A program keretében nemcsak a Valagro termékek üres csomagolásának újrahasznosításáról gondoskodik a vállalat, de jelentős árengedménnyel is jutalmazza a környezettudatos termelőket. Már egy gyűjtőzsáknyi üres flakon és zsák leadása is több ezer forint megtakarítást jelenthet a következő biostimulátor, mikroelem vagy épp műtrágyakészítmény vásárlásnál.

A rendezvénysorozat keretében került sor a Valagro Év Legjobb Termelője 2018 díj átadására is, amelyet hazánkban Szántó Lajos érdemelt ki, különösen tudatos és szakszerű termékhasználó termelőként. A megkérdezett partnerek visszajelzései alapján a konferenciasorozat elérte célját: a résztvevők naprakész tudással térhettek haza a növénytermesztés gyakorlati kérdéseit és az agrárigazgatás legújabb szabályozását illetően. Az előadásokon elhangzottak segítséget nyújthatnak a gazdaságos és fenntartható mezőgazdasági termelésben, hogy a tudatos gazdák idén a kertészeti és szántóföldi kultúrákban is még jobb megtérülést érhessenek el.

Tartalom közti banner a cikk végére
no