fbpx

Az alkaloid mák hatvan százalékát elvetették

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 12.

Békéscsaba, 2013. március 11., hétfő (MTI) – Az alkaloid mák hatvan százalékát elvetették a termelők, a gyógyszeripar részére termelt növény vetésterülete 2013-ban várhatóan 11 500-12 500 hektár lesz, hasonló az előző évekhez – tájékoztatta az MTI-t Isztin Ferenc, a Dombegyházi Agrár Zrt. vezérigazgatója, a Máktermelők és Termelésszervezők Országos Szövetség elnöke.

 

 

Isztin Ferenc elmondta: Békés és Csongrád megyékben a termelők 3100 hektáron termelnek alkaloida mákot, az országos vetésterület 25 százalékán, ahol a gazdák a terület kilencven százalékát már bevetették, a munkálatok időjárástól függően egy héten belül befejeződnek.

Az elnök a hazai ipari mák termesztés 2013-as üzleti feltételeiről kiemelte: a mákot a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Zrt termelteti zárt integrációban.

A társasággal a termelők januárban kötötték meg a termeltetési szerződést.

Hozzátette, hogy nőtt az alkaloid mák átvételi ára, a feldolgozó 2013-ban kilogrammonként nettó 335 forintot fizet, míg tavaly 320 forint volt az ár.

A termelők az idén először kapnak az alkaloidtartalom után minőségi felárat, kilogrammonként további húsz forintot.

A vetésterületeken a termelők morfin és tebain alkaloidot tartalmazó alapanyagot állítanak elő a hazai nemesítésű Botond és Tebona fajtákból.

Isztin Ferenc a termelés jövedelmezőségéről szólva kiemelte: átlagos időjárási viszonyok mellett országosan hektáronként 1-1,1 tonna termés állítható elő, a termelők árbevétele idei évi átvételi árak alapján területegységenként 360-400 ezer forint körül várható, a ráfordítások összege 240-250 ezer forint.

Kiemelte: az ipari mák termelése jól működő integráció keretében történik, ahol a termelők az Alkaloida Vegyészeti társaságtól előlegben kapnak vetőmagot, a betakarításhoz pedig termésbecslés alapján hektáronként húsz százalék előleget.

Magyarországon 2012-ben 12 343 hektár alkaloid mákot vetettek el, a betakarítható terület a rendkívül aszályos időjárás és a késői vetés miatt 4500-5000 hektárra csökkent – jegyezte meg az elnök.

 

MTI 2013. március 11.