fbpx

Nyers volt, zavarba jött az európai hús-propaganda

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 13.

Lágyított a húsfogyasztással kapcsolatos üzenetén az Európai Bizottság, miután kritikák érték a hús fogyasztását népszerűsítő kampányát.

 

hús

 

Ösztönzés összhangban

Az Európai Bizottság (EB) enyhítette álláspontját a vörös és a feldolgozott húsok promóciójának fokozatos megszüntetéséről. A promó az EU rákellenes átfogó tervének része, és korábban „a rákkockázattal összefüggő élelmiszerek” között említette a vörös és a feldolgozott húsokat, ezért meg akarta szüntetni azok európai promócióját. (A húsfogyasztás ösztönzésére egyébként 2016 és 2019 között 140 millió eurót költöttek el.) A húsra való utalást azonban friss és végleges szövegben úgy enyhítették, hogy a húsfogyasztásnak „összhangban kell lennie a növényi étrendre való áttéréssel”, vagyis a mérsékelt fogyasztás a cél.

 

hús

 

Hús és politika

Mindez azután történik, hogy az EB két tűz közé került: míg a promóciók támogatták a húsfogyasztást, a sarkalatos mezőgazdasági és élelmiszerpolitika (Farm to Fork) a növényi étrend felé történő elmozdulást propagálta. Sőt, az állati termékek iránt kritikus civil szervezetek és a zöld törvényhozók bírálták, hogy az EU bizonyos kampányai nyíltan szorgalmazták a húsfogyasztást. Az EB így nem először kényszerül megváltoztatni az Európában is erős húsipari lobbi érzékenységi küszöbét is megpiszkáló húspolitikát: a hús előállításának vagy fogyasztásának ösztönzését célzó reklámokat sem sikerült leállíttatnia.

 

hús

 

Halálesetek

Ugyanakkor orvosszakmai tudományos körökben arról is éles viták vannak, tényleg káros-e a vörös hús fogyasztása. Az EB az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségnek (IARC) az értékelését fogadja el, ami szerint a vöröshúsevés valószínűleg rákkeltő, míg a feldolgozott húsok vastagbélrákot okozhatnak. Ám ezt az értékelést az IARC saját szakértői is bírálták. A Lancet orvosi folyóirat nemrégiben azt állította, hogy a vörös húsfogyasztásnak tulajdonítható halálesetek továbbra is az összes halálozás 3-4 százalékát adják Európában.

 

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán