fbpx

Elszabadulnak a húsárak, nem mindegy, mennyire

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 21.

A húsárak emelése elkerülhetetlen, mivel a takarmányárak világszintű emelkedése nehéz helyzetbe hozta az állattartókat – egyeztek meg a termelői szervezetek és agrárcégek képviselői.

 

Mezőgazdaság, húsárak
A húsárak emelkedése elkerülhetetlen (Fotó: Kohout Zoltán)

A takarmány-alapanyagok ára megugrott, de nem kicsit

A takarmánygyártással foglalkozó Vitafort Zrt. vezérigazgatója példa nélküli kihívásnak nevezte, hogy a takarmány-alapanyagok ára megugrott az utóbbi hónapokban. Kulik Zoltán szerint a drágulás akár 15-20 százalékkal is emelheti a hús, a tej, a tojás termelési önköltségét. A legnagyobb mértékben a csirkehús ára nőhet.

A takarmány drágulásának okát a cégvezető abban látta, hogy a kínálat intenzív bővülése szinte megállt, de a kereslet világszerte tovább nő. Az árak mérséklődésére hosszabb távon sem lehet számítani, legfeljebb az év végén lehet kisebb korrekció.

A fogyasztók hamarosan szembesülnek a drágulással, mert a mostanában piacra kerülő árut már drágább takarmánnyal állították elő a termelők.

 


A fogyasztók rövid időn belül szembesülhetnek a drágulással, a húsárak változni fognak (Fotó: MTI)

 

Nő a városi lakosság aránya, és ezzel együtt az élelmiszerpazarlás is

Mezei Dávid, a Takarékbank Zrt. agrár- és uniós kapcsolatok ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági termelés világszintű növekedése mellé egyre erőteljesebben zárkózik föl a kereslet. A népesség növekedésével együtt világszerte nő a városi lakosság aránya, és ezzel együtt az élelmiszerpazarlás is, miközben a növényi termékek egyre nagyobb hányadát az ipar használja fel.

Úgy véli, az európai hústermelés – a költségei alapján – világszinten nem versenyképes. Nem látni, hogy az EU milyen eszközökkel akarja a kontinens húsfogyasztását mérsékelni a minőség javára.

Jelentős befektetésekre lenne szükség, a magyar állattartók számára éppen ezért különösen kedvező a nemzeti társfinanszírozás emelése az uniós pályázatoknál. Fejlesztésekre azért is szükség volna, mert magasabb a feldolgozottság esetén, a takarmányköltség aránya kisebb.

 


A termelés költségeit fejlettebb technológiával, precíziós mezőgazdasági termeléssel lehetne csökkenteni, ez ellensúlyozhatná a takarmányárakat; így lehetne egyensúlyban tartani a húsárakat (Fotó: MTI)

A járvány sokak megélhetését tette bizonytalanná

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke nehéz feladatnak nevezte a hús és az állati eredetű termékek árának emelését. Ezek alapvető élelmiszerek, a járvány ráadásul sokak megélhetését tette bizonytalanná.

Éder Tamás szerint az árak várhatóan több lépcsőben emelkedhetnek. A fogyasztás az év második felében biztosan bővülni fog, ha a válság véget ér. Az idegenforgalommal együtt a vendéglátás is fellendül ennek eredményeként.

A magyar mezőgazdaság élt már át hasonló nehézségeket, hiszen az uniós csatlakozás is megkövetelte az alkalmazkodást, de ma már az egész világpiacra, főképp a kínai igényekre kell figyelniük az állattartóknak.

 


A sertéságazatban is drágult a takarmány, ez magával hozza az húsárak emelkedését (Fotó: MTI)

 

A sertéstartóknál valószínűsíthető lemorzsolódás

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy a takarmányárak szinte lehetetlen helyzetbe hozták a gazdákat. Wagenhoffer Zsombor főképp a sertéstartóknál valószínűsít lemorzsolódást, mivel náluk a legmagasabb azok aránya, akik nem megfelelő színvonalon termelnek.

A magyar állattenyésztők jelentős része ugyanakkor nemzetközi szinten is versenyképes, és a további fejlesztések segíthetnek abban, hogy sikeresek maradjanak.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc