fbpx

Hydrogel, a vízbe zárt érték

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 18.

Az intenzív növekedési eréllyel bíró baromfi fajoknál a jó start kulcsfontosságú a genetikai teljesítőképesség maximumának elérésében. A hazai és nemzetközi irodalmak, szakmai kutatások felhívják a figyelmet a korai takarmányozás számos szempontból előnyös hatásaira a napos madarak fejlődésére és növekedésére tekintettel.

A kelést követő periódus meghatározó jelentőségű a madarak életképessége szempontjából, amelyben fontos szerepe van első takarmányfelvételig eltelt idő arányos csökkentésének. Ez a növekedési erélyre, az emésztőtraktus fejlődésére és az immunrendszer aktivációjára kedvező hatással bír.

A szélsőséges, csak a hústermelő-képesség javítására irányuló szelekció eredményeként a hibridek nagyobb mennyiségű izomtömeget építenek fel rövidebb idő alatt, mint korábban bármikor, így a menedzsment első napjainak fontossága jelentősen felértékelődött.

A naposbaromfi kelést követő minél előbbi takarmány- és vízfelvétele döntő jelentőségű a hizlalási periódus teljesítménymutatóinak szempontjából. A kelési szakasz időtartamához a további keltetőben végzett műveletek és a szállítás ideje is hozzáadódik, miközben a naposállatok sem vizet, sem takarmányt nem tudnak fogyasztani. A kelést követően a szikzacskó tartalma biztosítja a napos baromfi esszenciális táplálóanyagokkal való ellátását, azonban az első takarmányfelvételig a testtömeg a folyamatosan csökkenő szik mennyisége miatt csökken. A telepítésiidő elhúzódása negatív hatással van a naposmadarak hizlalási paramétereire, az állatoknál dehidratáció, valamint csökkent ellenállóképesség lép fel, ennek következtében magasabb kieséssel számolhatunk. A madarak növekedési üteme a telepítési idő elhúzódásával lelassul, a tömeggyarapodás csak az első takarmányfelvételt követően indul meg. Az éhezés meghatározza a felnőtt állat izomfejlődését, valamint stesszorként jelentkezik, amely késlelteti a bélcsatorna fejlődését, ezzel negatívan befolyásolja a napos baromfi immunrendszerét. A közvetlenül kelés után adott korai takarmány számos szempontból előnyös a baromfi fejlődése, növekedése szempontjából.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. fejlesztése a Hydrogel fogadó- és hidratálógélként funkcionáló takarmány-kiegészítő. Magas víztartalmú anyag, amely képes magában tartani hosszú időn keresztül a vizet, majd az állat szervezetében elengedni azt. Szállítóládába helyezve és fogadáskor a takarmányra egyenletesen szórva megakadályozza a naposmadarak dehidratációjának veszélyét, valamint a fellépő energiahiányt. Az élénkzöld színű komplex összetételű gél felkelti a napos baromfik érdeklődését. Energia-, vitamin- és probiotikum-tartalma erősíti az immunrendszert, megalapoz a bélrendszer számára egy olyan egészséges felszívófelületet, amellyel a madár zökkenőmentesen képes átállni a szik táplálóanyagairól a szilárdtakarmány-fázisra. A Hydrogel biztosítja a kelést követő periódus kritikus időszakában a megfelelő indítást, amely elengedhetetlen az állomány genetikai potenciáljának.

Termékünk a befektetett tudományos kutatással és háttérrel, a komplex problémakezeléssel, kedvező ár-érték arányával kiemelkedik a magyar piacon található termékek közül. A gél használatával az állomány összetétele egyöntetűbb, csökken az elhullási arány. A Hydrogel esetében a befektetés mértéke kevesebb, mint a naposkori érték 1%-a.

A Hydrogel vízbe zárt értéket jelent a napos brojler, pulyka, árutojó, víziszárnyas, fürj, fácán részére. Valamennyi naposbaromfi megérdemel egy jó kezdést!

Csontos Bence
termékfejlesztő
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.