fbpx

Idén 10 éves a Keceli Meggyfesztivál

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 június 05.

Országosan harminc százalékkal kisebb meggytermés várható idén, ami a piacokon is áremelkedést hoz. Tudjuk persze, hogy a gyümölcshozam tekintetében minden évben van némi rizikófaktor. Van, ami viszont 10 éve állandó a keceli Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezet háza táján, az pedig az egy évtizede életre hívott Keceli Meggyfesztivál, mely a legelső alkalomtól fogva a gazdáknak hivatott meghálálni az együttműködést és az égig repíteni a keceli meggy hírnevét. Persze, időközben egyre szélesedett a fesztivál közönsége is, mivel a meggyes étkek és programok mellett egyedülálló zenei kínálat várja itt a vájtfülűeket.

Magyarországon a közepes-jó virágzás után gyenge terméskötődést (az átlagosnál jóval erősebb gyümölcshullást) látunk idén. Jó termés egyedül az Érdi bőtermő fajtánál van kilátásban, és elfogadhatónak tűnik a cigánymeggyé is; az Újfehértói és a Kántorjánosi gyenge-közepes, a Debreceni bőtermő pedig gyenge eredményt produkált. Mindezek alapján úgy 30%-kal kevesebb termést várunk, mint tavaly – közölte érdeklődésünkre Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, aki maga is előadója lesz az idei meggyfesztivál szakmai konferenciájának. Elmondása szerint a korai fajták virágait károsították a tavaszi fagyok, majd a részben virágzás alatti, részben virágzás utáni szeles, csapadékos, hűvös időjárás miatt rossz volt a terméskötődés. – Kecelt is érintette a május negyedikei jégverés, de nagy kárt szerencsére nem okozott – nyilatkozta Juhos Csaba, a rendezvény főszervezője, a Fresh Fruit Tész elnöke, aki arról is beszámolt, hogy a tavaly ősztől idén május elejéig tartó aszály miatt ők például folyamatosan locsoltak a meggyesben is. A májusi eső azonban a meggy tekintetében aranyat ért, a cseresznyének viszont már nem használt, mert reped a gyümölcs.

A Duna-Tisza közén, így Kecelen is az Érdi bőtermőből terem a legtöbb. Az idei harminc százalékos termékcsökkenést viszont főleg az Észak-Kelet-Magyarországon termő Újfehértóit ért fagykár okozza – tudtuk meg a Fresh Fruit Tész elnökétől, aki más tudnivalót is megosztott velünk: a 90-es évekhez képest mára közel három héttel korábban kezdődik a meggyszedés. Idén június elsején már indul a szezon, ami körülbelül 3 hét alatt le is megy majd.

A meggyfesztivál tehát épp a fő fajta szüretének kezdetén köszönti a termelőket és az érdeklődőket. Ennek eredményeként idén is többféle meggyes finomsággal készülnek a szervezők. Sőt, ebben az évben meglepetés műsor is lesz, hisz a 2019. június 7-én és 8-án zajló Keceli Meggyfesztivál idén lesz 10 éves.

A híres keceli meggy köré épített kétnapos rendezvényen a sportprogramok mellett az egy évtizede megszokott igényességű zenei kínálatra számíthatnak a résztvevők.

Szakmai tanácskozás

Hetedikén reggel meggyszakmai konferenciával indul a fesztivál, ahol az európai meggypiac helyzetének bemutatásával kezdi majd a napot dr. Apáti Ferenc, a Fruitveb alelnöke, utána a friss meggy aktuális hazai és helyi piaci helyzetéről Juhos Csaba, a rendezvény főszervezője, a Fresh Fruit Tész elnöke beszél.

Új részvevője lesz a konferenciának Vargáné Topor Erika kertészmérnök, marketing-, PR-tanácsadó, a kertportal.hu tulajdonosa, főszerkesztője, aki a meggyfeldolgozás és -értékesítés jövőjéről tart majd előadást. De prezentációját követően is érdemes lesz megszólítani, ugyanis férjével, Varga Szabolccsal néhány éve költöztek a fővárosból a Kiskőrös közeli Tabdira, ahol példaértékű tevényekséget végeznek nap mint nap, példát adva a vidéken újrakezdőknek. 2015-ben alapított Gourmet & Delicious Manufaktúrájuk, mely desszerttészta-készítéssel indult, mára az izgalmas, például belga csokoládés vagy épp zöldséglisztes ízvilágú tésztakülönlegességek mellett a Tabdin megtermelt zöldségeikből és gyümölcseikből készülő szószok és mártások lelőhelye lett. A párosnak egyébként néhány hete jelent meg Vidéken újrakezdők ahogy mi látjuk című e-könyve, amely tele van praktikus tippekkel és gazdaságépítési fortélyokkal.

Mindezek mellett persze a gazdáknak szóló további hasznos előadásokra is számíthatnak a résztvevők. Szó lesz ugyanis az intenzív meggyültetvények koronaformáiról és metszési tehchnikáiról is, a Szent István Egyetem tanárának, dr. Hrotkó Károlynak a tolmácsolásában. De az intelligens gazdálkodási megoldások, a mikrometeorológia mérések és a madárriasztás mikéntje is terítékre került.

A konferencia ültetvénylátogatással zárul majd, annak végeztével pedig kezdetét veszi a kétnapos meggyfesztivál.

Pénteken délután, 17 órakor szó szerint nekifuthat, aki szeretne, a kétnapos szórakozásnak. A pénteki NeKiFuTás és a szombati Bringatúra a sportkedvelőket csábíthatja majd Kecel központjába. A zenei csemegék pedig – mint a Turnaround koncert, a Takáts Tamás Blues Band, a Szürke Verebek fellépése, a Nincs ott semmi együttes, a Jóvilágvan és a Volvox zenekar pedig a táncolni, énekelni vágyókat.

A szervezők pénteken estére meglepetéssel is készülnek. Ezért s mert 10 éve tudható, hogy ez egy igényes fesztivál, érdemes lesz ellátogatni Kecelre június 7-én és 8-án.

További információk a www.facebook.com/kecelimeggyfesztival oldalon.

CÍMKÉK konferenciameggy