fbpx

Támogatással, az ázsiai műméz ellen (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 május 05.

Nehéz idők jártak mostanában a méhészekre, rossz a méhészeti ágazat gazdasági környezete, hiszen ázsiai műmézek lepték el Európát, és ezzel nagyon nehéz versenyezni – mondta Nagy István az Agrárágazatnak adott exkluzív interjújában. Az agrárminiszter hozzátette, hogy a dömpingáron kínált import műmézek letörték a mézárakat, ezért elveszítettük az évi 20-25 ezer tonnás export piacunk nagy részét, ami meghatározta a méhészeti ágazat bevételeit. – Azért, hogy a növénytermesztésben kulcsfontosságú beporzást tudjuk biztosítani, a méhészek számára beporzási támogatást adunk. Elindultunk egyszer 500 forinttal, és azt láttuk, hogy ezt a méhészek igénylik, és hatásos, ezért megemeltük, és szándékaink szerint tovább fogjuk növelni ezt a támogatást – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Több támogatást a méhészeknek!

Nagy István kiemelte, hogy a támogatások forrását az EU-ban is meg kellene emelni.   Az a szándékunk, hogy az EU-t is meggyőzzük arról, foglalkozzon kiemelten a méhészeti ágazat támogatásával. Már sikerült elérni, hogy a méhészeti nemzeti program forrását 25%-kal megnöveljék, ez nyilván többmilliárdos növekedést jelent majd a hazai ágazatban is. Itt a technológiai fejlesztéseket, a méhanyatámogatást, a méhegészségügyi beszerzések támogatását tudjuk fokozni, hogy legyen kedvük a méhészeknek folytatni ezt a tevékenységet, mert bajban vagyunk. Egy elöregedő társadalomról beszélünk, 65 év fölötti a méhészek 60%-a, és ha a fiatalok nem találnak benne a szépségen túl gazdasági megélhetést, akkor bizony abbahagyják, és akkor nem lesz aki a megporzást elvégezze.

Nem kell adót fizetni!

240 év után a méhészeti tevékenység újra adómentes lesz.  Minden méhésztársunk, aki ezzel a tevékenységgel foglalatoskodik, a jövő esztendőtől adómentesen végezheti ezt a tevékenységet, tehát semmilyen járulékot és járadékot nem kell fizetnie e tevékenység után. Én azt hiszem, hogy ez az az üzenet, ez az a jelzés, hogy fontos ágazat a méhészet, tartsanak ki a méhészek és a Magyar Kormány így tudja megköszönni, megbecsülni az ő mindennapos fáradságos munkájukat – ismertette a terveket az Agrárágazatnak adott exkluzív interjújában az agrárminiszter.